Comisia Europeană a reacționat după ce fostul premier italian Silvio Berlusconi a primit 20 de sticle de vodcă de la Vladimir Putin. Chiar dacă acestea au fost un cadou cu ocazia zilei sale de naștere, autoritățile europene spun că încalcă sancțiunile impuse după invazia din Ucraina.
Comisia Europeană îi atrage atenția lui Silvio Berlusconi după ce a primit mai multe sticle de vodcă de la Vladimir Putin
Fostul premier italian Silvio Berlusconi a stârnit controverse săptămâna aceasta când a spus că a reluat legătura cu Vladimir Putin şi a făcut recent schimb de scrisori cu acesta.
„De ziua mea de naştere, mi-a trimis 20 de sticle de vodcă şi o scrisoare foarte dulce”, le-a spus Berlusconi, care a împlinit 86 de ani luna trecută, parlamentarilor săi din Camera inferioară, conform informațiilor transmise de lapresse.ca
În acest context, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a amintit de pachetul de sancțiuni care a extins o interdicţie de import pentru mărfurile ruseşti, inclusiv pentru băuturile spirtoase.
Mai mult, acesta a subliniat că nu există exceptări pentru cadouri. În schimb, purtătorul de cuvând a spus că este la latitudinea fiecărui stat membru al UE în parte să pună în aplicare sancţiunile.
Al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
În altă ordine de idei, amintim că în această luna a fost adoptat al optulea pachet de sancțiuni impuse Rusiei ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei.
„Acest pachet – care a fost elaborat în strânsă coordonare cu partenerii noștri internaționali – răspunde escaladării continue și războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, incluzând anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene pe baza unor „pseudo-referendumuri”, mobilizarea de trupe suplimentare și proferarea de amenințări nucleare deschise.
Pachetul introduce noi interdicții ale importurilor în UE în valoare de 7 miliarde euro, destinate să reducă veniturile Rusiei, precum și restricționări ale exporturilor, ceea ce va priva și mai mult complexul militar și industrial al Kremlinului de componente și tehnologii esențiale, iar economia Rusiei de servicii și expertiză europeană.
De asemenea, sancțiunile privează armata rusă și furnizorii săi de o serie de alte bunuri și echipamente specifice necesare pentru a continua războiul pe teritoriul Ucrainei. Pachetul stabilește, de asemenea, baza pentru cadrul juridic necesar pentru punerea în aplicare a plafonării prețului petrolului prevăzute de G7”, a transmis anterior Comisia Europeană, într-un comunicat.
Așadar, noi persoane fizice și entități au fost adăugate pe lista sancțiunilor. Aceasta vizează persoanele implicate în ocuparea de către Rusia, în anexarea ilegală și în organizarea unor „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ocupate.