”Comisia Europeană, alături de alţi parteneri internaţionali şi state membre, a subliniat în mod repetat că independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a combate corupţia în mod eficient au o importanţă esenţială.

După procedura împotriva şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) anterior în acest an, procedura contra procurorului general naşte îngrijorare. Proceduri solide şi independente de numire şi destituire a procurorilor de rang înalt au fost întotdeauna un element-cheie al recomandărilor noastre. Comisia va trata situaţia din România în apropiatul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), din 13 noiembrie”, menţionează Comisia Europeană în răspunsul său. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr. 

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să discute pe 13 noiembrie solicitarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de avizare a revocării din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr. Avizul motivat va fi înaintat Ministerului Justiţiei la data de 21 noiembrie, a precizat CSM. 

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia şeful statului.AGERPRES