Comisia Europeană a deschis o investigație oficială împotriva TikTok, acuzând platforma că nu a respectat cerințele de evaluare și gestionare a riscurilor electorale prevăzute de Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA). Acțiunea are loc în contextul alegerilor prezidențiale din România din noiembrie 2024 și vine ca urmare a rapoartelor primite din partea autorităților române și a terților privind potențiale ingerințe străine.

TikTok și provocările legate de riscurile electorale

Ursula von der Leyen a declarat că protejarea democrațiilor împotriva oricărei forme de ingerință străină este o prioritate. Ea a subliniat necesitatea ca platformele online, inclusiv TikTok, să fie trase la răspundere pentru modul în care gestionează riscurile sistemice la adresa integrității alegerilor.

„Trebuie să ne protejăm democraţiile de orice fel de ingerinţă străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerinţă, în special în timpul alegerilor, trebuie să acţionăm rapid şi ferm. În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidenţiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenţie dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere”, a declarat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Comisia investighează dacă TikTok a abordat adecvat riscurile legate de sistemele sale de recomandare, care ar putea fi folosite pentru a manipula neautentic sau pentru a exploata automatizările serviciului.

”Astăzi, 17 decembrie, Comisia a iniţiat proceduri oficiale împotriva TikTok pentru o presupusă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA), în legătură cu obligaţia TikTok de a evalua şi a atenua în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, în special în contextul recentelor alegeri prezidenţiale din România din 24 noiembrie”, a comunicat CE.

De asemenea, se va evalua politicile platformei privind reclamele politice și conținutul politic plătit pentru a determina dacă riscurile specifice ale alegerilor naționale au fost suficient de bine gestionate.

Pașii următori ai Comisiei

După lansarea oficială a procedurilor, Comisia va continua să adune dovezi prin solicitarea de informații suplimentare, desfășurarea de acțiuni de monitorizare, interviuri, inspecții și accesul la algoritmi. Aceste cereri pot impune TikTok să furnizeze date și documente pe care a fost obligată să le păstreze în baza ordinului de păstrare emis de Comisie pe 5 decembrie.

Lansarea procedurilor oficiale permite Comisiei să adopte măsuri suplimentare pentru asigurarea respectării legislației, cum ar fi măsuri provizorii și decizii de neconformitate. Comisia este, de asemenea, împuternicită să accepte angajamentele asumate de TikTok pentru remedierea aspectelor legate de procedură.

Actul legislativ privind serviciile digitale nu stabilește un termen legal pentru încheierea procedurilor oficiale. Durata investigației depinde de mai mulți factori, inclusiv complexitatea cazului, gradul de cooperare al companiei cu Comisia și respectarea dreptului la apărare.

De asemenea, inițierea unei proceduri oficiale nu exclude posibilitatea ca Comisia să inițieze alte proceduri în conformitate cu alte dispoziții ale Actului legislativ privind serviciile digitale.

Inițierea acestei proceduri nu aduce atingere altor posibile acțiuni pe care Comisia ar putea să le ia în temeiul altor dispoziții ale DSA.

Contextul legislației și al investigației

Comisia a emis un ordin de păstrare pe 5 decembrie, solicitând TikTok să înghețe datele legate de riscurile electorale până la 31 martie 2025.

Aceasta este a treia anchetă deschisă împotriva TikTok, în urma unor investigații anterioare privind angajamentele platformei pentru conformitatea cu cerințele DSA.

”Această decizie de deschidere a unei investigaţii ia în considerare informaţiile primite din rapoartele declasificate ale serviciilor de informaţii de către autorităţile române, precum şi rapoartele terţilor. Investigaţia urmează, de asemenea, analiza rapoartelor de evaluare a riscurilor prezentate de TikTok în 2023 şi 2024, răspunsurile la solicitările de informaţii ale Comisiei şi documentele interne furnizate de TikTok. Coimisiún na Meán, coordonatorul serviciilor digitale pentru Irlanda, a fost asociat la investigaţia Comisiei şi va contribui cu expertiza şi analiza sa la acest caz. Irlanda este ţara de stabilire a TikTok în UE”, precizează CE.

În aprilie 2024, Comisia a lansat un instrument pentru avertizorii de integritate pentru a facilita raportarea anonimă a practicilor dăunătoare ale platformelor online, oferind o cale de comunicare sigură și protejată cu Comisia Europeană.

Poziția oficială TikTok în ceea ce privește investigația Comisiei Europene

„Am protejat integritatea platformei noastre în peste 150 de alegeri la nivel global și continuăm să abordăm proactiv aceste provocări comune la nivelul întregii industrii. TikTok a transmis Comisiei Europene informații detaliate privind aceste eforturi și am detaliat transparent și public acțiunile noastre solide.

Nu acceptăm reclamele politice plătite, eliminăm proactiv conținutul care încalcă regulile noastre privind dezinformarea, hărțuirea și discursul care instigă la ură, și vom continua să colaborăm cu Comisia Europeană, precum și cu autoritățile regionale și naționale pentru a răspunde solicitărilor și a discuta preocupările.”