Comisia Europeană iniţiază procedura de infrigement împotriva Angliei

Comisarul european Viviane Reding a adresat o scrisoare autorităţilor române în care afirmă că CE iniţiază proceduri de infringement împotriva Marii Britanii pentru nerespectarea în totalitate a regulilor UE privind libertatea de circulaţie, informează mediafax.ro.

În scrisoarea datată ianuarie 2013 se arată, conform unor surse, că împotriva Marii Britanii sunt iniţiate proceduri de infringement în vederea asigurării transpunerii integrale şi corecte a regulilor UE privind libera circulaţie.

"Una dintre problemele ridicate în aceste proceduri a fost că Marea Britanie nu eliberează muncitorilor din România şi Bulgaria, în primul an în care aceştia muncesc în această ţară, aceleaşi documente ca în cazul muncitorilor din alte state membre", se arată în scrisoare, potrivit mediafax.ro

Recunoscând că legile UE permit Marii Britanii să menţină temporar un sistem de permise de muncă pentru lucrătorii din România şi Bulgaria, Comisia a conchis că cei care au permis de muncă au acelaşi drept de şedere ca şi ceilalţi muncitori din UE şi trebuie să le fie emise documentele corespunzătoare de rezidenţă, se mai arată în scrisoarea lui Reding. Marea Britanie a recunoscut că muncitorilor din România şi Bulgaria trebuie să le fie emise documentele corespunzătoare de rezidenţă potrivit directivelor UE, iar Comisia a cerut detalii de la autorităţile britanice privind timpul de aşteptare pentru obţinerea acestor documente, inclusiv în lumina probelor furnizate de cetăţeni europeni care se plâng de întârzieri.

În scrisoare se precizează că răspunsul autorităţilor din Marea Britanie este aşteptat. Presa britanică a relatat că euroscepticii din Partidul Conservator britanic îl presează pe David Cameron, premierul Angliei, să menţină restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari şi în anul 2014. De asemenea, presa britanică a relatat, recent, că Guvernul de la Londra ia în considerare, între alte opţiuni, lansarea unei campanii publicitare negative în România şi Bulgaria, în încercarea de a a-i convinge pe potenţialii imigranţi să nu vină în Marea Britanie după anularea restricţiilor, în 2014.

‘Vă rugăm să nu veniţi în Marea Britanie – plouă şi locurile de muncă sunt puţine şi prost plătite” – astfel ar suna un posibil slogan al campaniei pe care Londra ar putea-o lansa pentru a descuraja lucrătorii români şi bulgari să vină în Marea Britanie, după eliminarea restricţiilor pe piaţa britanică la finalul acestui an, nota luni ediţia online a cotidianului The Observer.