Ursula von der Leyen a declarat la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că „Bulgaria și România au demonstrat că fac parte din Spațiul Schengen”. După discursul despre starea Uniunii, președintele Comisiei Europene a oferit mai multe detalii despre acest subiect.

România și Bulgaria merită să facă parte din spațiul Schengen

Întrebată care sunt pașii pe care Uniunea Europeană și Comisia Europeană îi urmează pentru a face ca România și Bulgaria să devină membri ai spațiului Schengen și când ne putem aștepta ca acești pași să fie făcuți, Ursula von der Leyen a răspuns:

„România și Bulgaria au făcut deja pașii necesari, demonstrând prin proiectele pilot că granița externă a Uniunii Europene este una puternică, România și Bulgaria au grăbit procesele de luare în evidență (n.r. a noilor veniți).

România și Bulgaria au făcut o treabă extraordinară, iar rapoartele noastre ne dovedesc lucrul acesta. Încă o dată îndemn Consiliul să permită intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, după cum merită”, a declarat ea pentru Pro TV.

Președintele Comisiei Europene vine anual în plenul Parlamentului European, pentru a prezenta un bilanț al realizărilor și obiectivelor Uniunii Europene.

În discursul său din acest an, Ursula von der Leyen a mulțumit în mod deosebit României și Bulgariei pentru că au demonstrat că fac parte din spațiul Schengen și că au arătat calea de urmat cu bune practici în materie de azil și returnare. Declarațiile sale au primit aplauzele parlamentarilor europeni.

Prioritățile Uniunii Europene

Ursula von der Leyen a vorbit, totodată, despre prioritățile Uniunii Europene. Printre acestea se numără Pactul verde european, un plan ambițios de reducere a emisiilor gazelor de seră.

„În urmă cu patru ani, Pactul verde european a fost răspunsul nostru la chemarea istoriei. Vara aceasta – cea mai caldă înregistrată vreodată în Europa – ne-a readus în atenție cât de actuală este această chemare. Am fost martori la haosul și distrugerile produse de fenomenele meteorologice extreme – din Slovenia până în Bulgaria și peste tot în Uniune. Aceasta este realitatea unei planete ajunse la punctul de fierbere”, a declarat aceasta.

După patru ani în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că Europa trebuie să răspundă la chemarea istoriei și să răspundă responsabil la provocări precum schimbări climatice, concurența agresivă a Chinei sau inteligența artificială.

Aceasta a anunțat, de asemenea, o investigație antisubvenție privind vehiculele electrice care provin din China, dar și suport pentru IMM-uri, printr-un reprezentant al Comisiei Europene care îi va raporta direct despre problemele acestora.

Președintele Comisiei Europene a reconfirmat și sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina și extinderea Uniunii Europene cu încă trei țări membre.

Ursula von der Leyen
Sursă: captură ecran Comisia Europeană

Ursula von der Leyen dorește extinderea Uniunii Europene

Ursula von der Leyen susține ferm că Uniunea Europeană (UE) trebuie să se îndrepte spre extindere, fără a aştepta modificarea tratatelor sale.

Potrivit ei, la fiecare extindere, „cei care au spus că acest lucru ne va face mai puţin eficienţi s-au înşelat”, „dar trebuie să analizăm mai atent fiecare politică şi să vedem cum ar fi afectate de o Uniune mai mare.”

Din acest motiv, Comisia Europeană va începe să lucreze la o serie de revizuiri ale politicii anterioare extinderii pentru a vedea cum ar putea fi necesar ca fiecare domeniu să fie adaptat la o Uniune mai mare.