Vestea era așteptată la București, ministerul Afacerilor Europene, Leonard Orban anunțând ieri că Bruxelles-ul urmează să facă acest anunț până astăzi, cel târziu.
Ministerul Afacerilor Europene a explicat că Autoritatea Română de Audit a constatat că AM POSDRU nu a ținut seama de recomnadările pe care această instituție le-a făcut privind selectarea evaluatorilor independenți și a extinderii verificărilor la proiectele implementate în întreaga țară.
De asemenea, Orban a mai spus că beneficiarii nu vor fi afectaţi de întreruperea cererile de rambursare de la Autoritatea de Certificare de Plăţi către Comisia Europeană, aceștia urmând să își primească banii în baza cererilor de rambursare.
Și Ministerul Muncii, în subordinea căruia se află Autoritatea de Management a POS DRU a făcut câteva precizări, în legătură cu măsurile pe care le-a luat:
• Ca o măsură anti-fraudă, toți beneficiarii trebuie să declare pe propria răspundere, că nu au oferit și nu au acordat, direct sau indirect, niciun fel de foloase necuvenite, nici unui funcționar public din cadrul AM POSDRU și OIR, în legătură cu depunerea aplicațiilor de proiecte și pentru procesarea cererilor de rambursare
• Se introduce pe site-ul www.fse.ro,  domeniul „Registrul unic al cererilor de rambursare și al cererilor de prefinanțare”, pentru procesarea cererilor de rambursare și plățile către beneficiari, în termen de 45 de zile calendaristice
• De la 1 martie, a.c., AM POSDRU si Organismele Intermediare Regionale trebuie să acorde audiențe, în fiecare joi, de la ora 12. Tot de la această dată, vor funcționa și birourile de sprijin (Help-desk-uri, în cadrul Autorității de Management și la Organismele Intermediare). Ministrul muncii, Claudia Boghicevici, a cerut directorului general AM POSDRU, Carmen Roșu, proceduri mai simple pentru beneficiari, o monitorizare mai bună a proiectelor, completarea schemei de personal, urgentarea proiectelor.
• În acest moment, AM POSDRU face plăți către beneficiari de la bugetul de stat, iar procedura de selecție a proiectelor se desfașoară normal. Conducerea AM POSDRU face eforturi ca, până la mijlocul lunii martie, să ducă la capăt toate recomandarile, astfel încât Comisia Europeană să reia rambursarile în cadrul acestui program. Dacian Cioloş: "Comisia Europeană va decide, probabil, să întrerupă plăţile pentru programul de resurse umane" Orban: ”Beneficiarii nu vor fi afectaţi de întreruperea plăților pentru programul de resurse umane” RISC: Blocarea fondurilor UE pentru resurse umane, deciză la sfârșitul lunii