”Repet încă o dată faptul că autorităţile italiene au prezentat un program de măsuri ambiţioase. Noi am insistat că nu este vorba doar de măsuri de austeritate, ci de acţiuni cuprinzătoare pentru valorificarea potenţialului de creştere existent în economia italiană, care să ofere un model de creştere economică mai durabilă şi să ducă la crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri, întrucât rata şomajului în rândul tinerilor este una din cele mai grave probleme şi în acest context am menţionat acele elemente", spune Altfaj.
Premierul Silvio Berlusconi a convocat pentru luni seară o reuniune a Consiliului de miniştri pentru a examina măsurile necesare redresării situaţiei finanţelor publice şi relansării creşterii economice din Italia, ca răspuns ca cererile Uniunii Europene, cu ocazia reuniunilor la nivel înalt ale "Celor 27" şi ale ţărilor din zona euro.

O măsură concretă vizează reforma sistemului de pensii, în condiţiile în care situaţia fiscală a ţării este una din cele mai grave probleme actuale din Italia.

Liga Nordului, principalul aliat al formaţiunii premierului italian, a reafirmat însă luni că se opune unei reforme a sistemului de pensii.

În cadrul Consiliului European de toamnă şi summitului zonei euro, desfăşurate duminică la Bruxelles, Italia a fost ţinta criticilor pentru lipsa unor măsuri eficiente de reducere a datoriei sale publice, ceea ce poate spori şi mai mult instabilitatea economică a zonei euro. În acest context, premierului italian Silvio Berlusconi i s-a cerut luarea de măsuri concrete până la summitul zonei euro din 26 octombrie.
Sursa: Agerpres