Ridicarea MCV (Mecanismul de Cooperare și Vericare) nu se va întâmpla în acest an, a declarat, joi, la Parlament, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou.
Oficialul CE că renunţarea la acest mecanism depinde de ceea ce vor face Guvernul şi Parlamentul şi ca reformele realizate să fie sustenabile şi ireversibile, scrie News.ro.
Mishou Paraskevi a precizat că vizita sa de acum are drept scop să vadă noul Guvern şi noul Parlament.
”Aşa cum ştiţi, suntem în procesul de finalizare a raportului MCV şi am venit aici să transmit mesajul că raportul va fi în această lună, cel mai probabil îl vom finaliza. Şi am venit aici să spun că trebuie să continuăm progresul”, a afirmat secretarul general adjunct al Comisiei Europene.
Oficialul CE a susţinut că, în ultimii zece ani, s-au înregistrat progrese, dar trebuie ca acestea să continue.
"În acest an ne uităm la ultimii zece ani, ne uităm la lucrurile bune şi la lucrurile rele care s-au întâmplat. S-au înregistrat progrese dar trebuie să vedem că aceste progrese continuă. Le-am spus reprezentanţilor voştri că trebuie să lucrăm împreună, dar ceea ce Comisia Europeană şi preşedintele Juncker ar vrea să vadă este să lucrăm în vederea finalizării MCV, dar acest lucru depinde de Guvernul din România şi de Parlament în a accelera, a merge în direcţia corectă, şi nu înapoi”, a completat Mishou Paraskevi.
Ea a spus că MCV nu va fi ridicat anul acesta.
”MCV nu va fi ridicat anul acesta. Urmează să prezentăm raportul pe 2016 şi vom rămâne deschişi cooperării şi pentru anul viitor. Dar, în acest an, aşa cum am spus, nu se va întâmpla (ridicarea MCV – n.r.). Raportul este deja gata. Paşii următori depind de ceea ce am spus. Am venit aici pentru a transmite mesajul că dorim o cooperare strânsă care să ducă la ridicarea MCV, dar acest lucru depinde de ceea ce Guvernul şi Parlamentul vor face, depinde de îndeplinirea tuturor condiţiilor stabilite şi că reformele făcute sunt sustenabile şi ireversibile. Cred că am ajuns la un acord de a lucra împreună pentru a realiza aceste obiective”, a afirmat secretarul general adjunct al Comisiei Europene, după întâlnirea cu reprezentanţii conducerii Parlamentului.
Mecanismul de Cooperare și Verificare reprezintă un proces de verificare regulată a progreselor pe care România și Bulgaria le au în ceea ce privește reforma sistemului judiciar, corupția și crima organizată.
Pentru a ajuta cele două țări să soluționeze aceste probleme, Comisia Europeană a decis să instituie un "mecanism de cooperare și verificare" special, destinat să asigure un proces de aderare armonios și totodată să protejeze politicile și instituțiile europene. În decembrie 2006, CE a stabilit o serie de criterii („obiective de referință”) pentru evaluarea progreselor înregistrate în aceste domenii.