Comisia Europeana a decis ca plata despagubirilor in cazul unui faliment bancar sa se faca in termen de maximum trei zile, fata de actualele norme care prevad un termen maxim de 30 de zile.
Aceasta decizie, care urmeaza sa fie ratificata si de catre Parlamentul European, face parte din planul de masuri privind atenuarea efectelor crizei financiare.
De asemenea, Comisia a decis sa recomande statelor membre ale Uniunii Europene majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare la 100.000 de euro incepand cu anul viitor, confirmand, totodata, nivelul de 50.000 de euro valabil pana la sfarsitul anului in curs.
Aceste masuri au mai degraba un caracter psihologic, efectele lor fiind practic nule in cazul unei prabusiri generale a pietei bancare, sustin analistii economici.
„Decizia Comisiei Europene este mai mult una propagandistica pentru ca in cazul in care vom asista la un faliment generalizat pe piata bancara statele respective nu vor avea banii necesari sa plateasca aceste despagubiri. Sunt tari, in Uniunea Europeana, unde valoarea depozitelor bancare este egala cu aceea a PIB-ului si nu exista niciun stat care sa aiba rezerve egale cu PIB-ul pentru a putea acorda despaguri”, a declarat in exclusivitate pentru CAPITAL ONLINE analistul economic Ilie Serbanescu.