De asemenea, vor fi solicitate opinii în legătură cu creșterea gradului de vizibilitate a produselor de ambalat biodegradabile și cu introducerea unor cerințe mai stricte în ceea ce privește biodegradabilitatea ambalajelor. Consultarea are loc pe internet și se desfășoară până în luna august 2011.
„Cu cincizeci de ani în urmă aproape că nu auzise nimeni de pungile de plastic de unică folosință   acum le folosim câteva minute, după care ne poluează mediul zeci de ani”, spune comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.
În fiecare an, un cetățean european obișnuit consumă aproximativ 500 de pungi din plastic pentru transport, cea mai mare parte fiind folosite o singură dată. Volumul total al pungilor din plastic pentru transport produse în Europa în 2008 a fost de 3,4 milioane de tone, echivalentul greutății a peste 2 milioane de autoturisme. Greutatea mică și dimensiunile reduse ale pungilor de plastic fac ca acestea să eludeze adeseori sistemul de gestionare a deșeurilor, ajungând în mediul marin, și pot trece sute de ani până când pungile sfârșesc prin a se descompune.
Cu toate că unele state membre au intervenit deja în sensul reducerii utilizării pungilor de plastic pentru transport prin măsuri legate de prețuri, prin încheierea de acorduri cu sectorul comerțului cu amănuntul și prin interzicerea anumitor tipuri de pungi, la nivelul UE nu există măsuri specifice.
De asemenea, consultarea urmărește să adune puncte de vedere cu privire la adecvarea cerințelor actuale legate de capacitatea de compostare și biodegradabilitate din Directiva UE privind ambalajele. Directiva nu permite o distincție clară între produsele biodegradabile, care ar trebui să se descompună în condiții naturale, în mediu, și produsele compostabile, care se pot descompune doar în cadrul unor instalații de compostare industriale. Prezentarea unui produs de ambalare ca fiind biodegradabil, în condițiile în care acesta nu se va descompune, de fapt, în condiții naturale, poate induce în eroare și contribuie la proliferarea gunoaielor.