Până în prezent, doar două din cele șapte autorități de management au externalizat serviciile de evaluare și selecție a proiectelor. Este vorba de Autoritatea de Management a Programului Operațional Creșterea Competitivității Economice (AM POS CCE) și Autoritatea de Management a Programului Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POS DRU), care au încheiat de-a lungul timpului diferite contracte pentru externalizarea acestor servicii.
Printre câștigătorii acestor contracte se numără și firme de…avocatură.
Scopul externalizării evaluării și selecției proiectelor cu finanțare europeană este de a descongestiona activitatea autorităților de management care se confruntă cu lipsă de personal.
Reamintim faptul că, plățile în cadrul a două din programele operaționale (cel regional și cel pentru dezvoltarea resurselor umane) au fost întrerupte de către Comisia Europeană, din cauza unor deficiențe în atribuirea unor contracte, dar și a unor nereguli sistemice.
Recent, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a atras atenția că autorităţile au termen până la sfârşitul lunii iunie pentru a întreprinde acţiuni astfel încât să evite suspendarea a cinci programe operaţionale – POS Mediu, POS Transport, POR, POS CCE şi POSDRU.
La sfârșitul lunii martie, gradul de absorbție a fondurilor europene alocate României prin intermediul instrumentelor structurale era de numai 6,56% (1,26 de miliarde de lei), conform informațiilor postate pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene.
Valoarea totală a fondurilor structurale și de coeziune alocate țării noastre pentru perioada 2007-2013 este de 19,21 de miliarde de euro.
Comisia Europeană ne suspendă plățile! Cine verifică calitatea serviciilor externalizate de autoritățile de management?
24 aprilie 2012, 21:49
Ultima modificare în 25 aprilie 2012, 00:49
”În prezent, nu există un control al calității serviciilor care au fost externalizate de către autoritățile de management, instituții care gestionează fondurile europene. Atâta timp cât, prin licitație publică, se pune accent pe cel mai mic preț, nu se pot aduce experți cu experiență pentru a beneficia de servicii de calitate”, a precizat, pentru Capital, Laurențiu Dinu (foto), country manager al companiei de consultanță Accreo.
Etichete: fonduri europene
Publicat in categoriile: Fără categorie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Fără categorie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Afaceri cu DACIA: O iei nouă și o vinzi mai scumpă la mâna a doua
- Reorganizare: Americanii își trimit spionii în China
- PREMIERĂ Decizia CJUE obligă angajatorul să justifice modul de recrutare a angajaților
- Explicație de la ministru: VEZI de ce sunt importanți 10 km de AUTOSTRADĂ
- Piața auto: Dacia pierde teren, Volkswagen și Ford sunt pe val
- Privatizarea Oltchim este mult mai complicată decât pare
- Guvernul ungar a trimis către UE un nou plan de austeritate
- Premierul a solicitat prelungirea dezbaterii Legii despăgubirii în cazul caselor naţionalizate
- Volkswagen prelungeşte cu 25 de ani parteneriatul cu grupul chinez FAW
- Rusia ar putea privatiza Sberbank în toamna acestui an