Comisia Europeană intensifică investigaţiile asupra platformei X
Investigația, demarată în decembrie 2023, se concentrează pe verificarea conformității sistemului de recomandare al platformei X cu reglementările din Legea privind Serviciile Digitale (DSA). Până pe 15 februarie, platforma este obligată să furnizeze documentație internă privind modul în care funcționează algoritmii care recomandă conținut utilizatorilor, inclusiv modificările recente aduse acestora.
”Astăzi facem paşi suplimentari pentru a evalua conformitatea sistemelor de recomandare ale X cu obligaţiile impuse de DSA,” a declarat Henna Virkkunen, comisarul european pentru sectorul digital.
Până în prezent, X nu a oferit un răspuns oficial la solicitările Comisiei Europene.
Comisia Europeană a subliniat că investigațiile împotriva marilor companii de tehnologie continuă conform planului, indiferent de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Trump, care își va începe luni mandatul de președinte al SUA, a fost un critic constant al politicilor UE, câștigând sprijin din partea unor directori americani, cum ar fi Mark Zuckerberg (Meta).
Recent, Meta a anunțat suspendarea programelor de verificare a faptelor în SUA, iar Zuckerberg a declarat că va colabora cu Trump pentru a combate cenzura globală, inclusiv legile europene care reglementează conținutul online.
Elon Musk, un susținător al lui Trump, a intrat în conflict frecvent cu autoritățile UE și a generat controverse politice în Europa, exprimându-și sprijinul pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) și Partidul Reformei din Marea Britanie. Unii politicieni europeni l-au acuzat pe Musk de interferență în alegeri, după o conversație transmisă în direct cu liderul AfD.
Ce a transmis Comisia
Pentru a asigura respectarea Legii privind Serviciile Digitale (DSA), Comisia Europeană a emis un ordin de păstrare a documentelor, solicitând platformei X să păstreze informații interne și date despre modificările algoritmilor până la sfârșitul anului 2025. Autoritățile au cerut, de asemenea, acces la anumite interfețe tehnice ale platformei pentru a verifica direct modul în care se face moderarea conținutului și propagarea virală a conturilor.
”Aceste măsuri permit serviciilor Comisiei să ia în considerare toate faptele relevante în evaluarea complexă a riscurilor sistemice şi a modalităţilor de atenuare a acestora,” a declarat Comisia într-un comunicat.
Dezbaterea asupra libertății de exprimare și moderării conținutului online se concentrează pe DSA, care vizează combaterea conținutului ilegal, precum discursul instigator la ură și intervențiile în procesele electorale.