Potrivit strategiei denumită „Transporturi 2050”, adoptată astăzi de Comisia Europeană, automobilele cu combustibil convențional vor dispărea din oraşe până în 2050.
Strategia „Transporturi 2050” este orientată către realizarea unui sistem competitiv de transporturi care să crească nivelul de mobilitate, să elimine obstacole majore din mai multe domenii cheie și să stimuleze creșterea economică și crearea de locuri de muncă.
În același timp, propunerile vor reduce dramatic dependența Europei de petrolul de import și vor permite scăderea emisiilor de carbon generate de sectorul transporturilor cu 60% până în 2050.
„Avem capacitatea de a elimina dependența de petrol a sistemului nostru de transporturi fără a-i sacrifica eficiența și fără a-i compromite mobilitatea. Putem propune soluții din care toată lumea are de câștigat,” potrivit lui Siim Kallas, vicepreședintele, responsabil cu domeniul transporturilor.
Strategia prevede, în transportul urban, o trecere decisivă la automobile și combustibili mai puțin poluanți. Până în 2030, reducerea cu 50% a automobilelor cu combustibil convențional și eliminarea lor treptată în orașe până în 2050.
De asemenea, până în 2050, 50% din transportul de persoane și de marfă pe distanțe medii ar urma să fie transferat dinspre calea rutieră înspre calea feroviară și cea maritimă/fluvială, iar operațiunile de transport de călători pe distanțe medii (începând cu 300 km) ar urma să se efectueze pe calea ferată.