Acesta a reamintit faptul că, în 2011 Comisia Europeană a decis, în cazul a cinci ţări printre care România şi Grecia, să majoreze cu 10% nivelul de cofinanţare referitor la proiectele ce beneficiază de fonduri structurale. Aceasta este doar una dintre măsurile vizate de executivul UE pentru utilizarea cât mai eficientă a fondurilor europene disponibile.
Conform reprezentanților Comisiei Europene, plăţile către statele membre privitoare la fondurile structurale ale UE au atins în anul trecut 32,9 miliarde de euro, în creştere cu 8% faţă de cele 30,5 miliarde de euro plătite în 2010, a anunţat astăzi Comisia Europeană.
Constrângerile bugetare cu care se confruntă în prezent statele membre fac ca fondurile structurale să devină o sursă extrem de valoroasă de investiţii ce susţin creşterea economică, în special în regiunile UE aflate în cea mai mare nevoie.
La nivelul UE, la finalul anului trecut rata medie a plăţilor pentru Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune a fost de 33,4% din sumele totale alocate pentru perioada 2007-2013. Aceste rate variază semnificativ între ţările membre, de la 16,5% la 48,3%.
În cazul Fondului European de Dezvoltare Regională, plăţile au sporit de la 22,3% la finalul lui 2010 la 34,3% la finalul lui 2011.
În ceea ce priveşte Fondul Social European, rata plăţilor a crescut de la 23,25% la finalul lui 2010 la 35,43% la sfârşitul anului trecut, înregistrându-se ameliorări în toate statele membre
Comisia Europeană: Problemele administrative, principala cauză a ratei scăzute de abosrbție a fondurilor UE în România
29 ianuarie 2012, 00:04
Ultima modificare în 29 ianuarie 2012, 02:04
Van Lierop, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru politici regionale Johannes Hahn, a explicat că printre motivele ratei reduse de absorbţie a fondurilor europene în România se află probleme administrative, dar a subliniat că pentru creşterea ratei de absorbţie este importantă cooperarea dintre Bruxelles şi Bucureşti mai ales după ce joi Banca Europeană de Investiţii (BEI) a semnat un memorandum de înţelegere cu guvernul României privind acordarea de asistenţă tehnică pentru susţinerea în aplicare a proiectelor europene cofinanţate de BEI, informează Agerpres.
Etichete: fonduri europene
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Grecia speră să ajungă până mâine la un acord cu creditorii
- Barroso: Trebuie să evităm cu orice preț falimentul Greciei
- Recesiune dureroasă până la finalul deceniului. Are din nou dreptate Roubini?
- Anticapitaliștii: Democrația europeană sechestrată de piețe financiare nesătule
- Financial Times: Nemții cer grecilor să renunțe la suveranitate
- Belgia a intrat deja în recesiune
- Cine se teme de puterea economică a Chinei?
- Șeful Ford România: „Vom produce mai mult decât a asamblat vreodată uzina de la Craiova”
- STUDIU DE CAZ: Cum au evoluat salariile în trei ani de criză la cinci companii din Transporturi
- Aceasta ar putea fi cea mai bună reclamă de la Super Bowl 2012