Firmele care încalcă sancțiunile impuse Rusiei vor primi amenzi de cel puțin 5% din cifra de afaceri. În cazul persoanelor fizice, se poate ajunge la închisoare de până la cinci ani.
UE propune amenzi de cel puțin 5% din cifra de afaceri pentru firmele care încalcă sancțiunile contra Rusiei.
Comisia Europeană a emis vineri o propunere de amendare a companiilor cu cel puțin 5% din cifra de afaceri mondială dacă acestea încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei, transmite Reuters.
Propunerea, care trebuie aprobată de Parlamentul European și de cele 27 de state membre ale UE, prevede, de asemenea, că persoanele care încalcă sancțiunile UE ar putea fi condamnate la pedepse cu închisoarea de cel puțin cinci ani.
Încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei este deja o infracțiune penală în unele țări UE. În altele, în schimb, este tratată ca o infracțiune administrativă. Sancțiunile variază în cadrul blocului comunitar. Acest lucru a fost subliniat și de comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.
Diferențe între statele UE în ceea ce privește pedeapsa pentru încălcarea sancțiunilor
„Există încă prea multe diferențe între statele membre în ceea ce privește pedeapsa pentru încălcarea sancțiunilor UE”, a declarat comisarul pentru justiție, Didier Reynders, adăugând că normele propuse vor aduce claritate.
Economia Rusiei se va contracta cu 2,5% anul viitor, pe lângă o contracție de 3% în 2022, potrivit unui sondaj Reuters publicat vineri, în condițiile în care inflația persistentă și ridicată oferă băncii centrale un spațiu de manevră limitat pentru reducerea ratelor dobânzilor.
Restricții occidentale radicale asupra Rusiei
Peisajul economic al Rusiei s-a schimbat drastic după ce Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie, declanșând restricții occidentale radicale asupra sectoarelor sale energetic și financiar, inclusiv o înghețare parțială a rezervelor rusești, și determinând zeci de companii să iasă de pe piață.
Autoritățile din Elveția au aplicat o nouă sancțiune Rusiei, ca răspuns la războiul di n Ucraina. Astfel, au fost înghețate active rusește în valoare de 7,9 miliarde de dolari. Elveția este o destinație favorită pentru rușii bogați și pentru activele acestora, iar în această țară au fost confiscate și 15 proprietăți deținute de ruși.
Băncile de aici au interdicție de a accepta depozite de la cetățeni ruși sau de la persoane sau entități cu sediul în Rusia, de peste 100.000 de franci elvețieni. Guvernul de la Berna s-a poziționat alături de UE în privința sancțiunilor în urma războiului început de Rusia, potrivit sursei menționate.
Totodată, autoritățile din Elveția au promis un ajutor de 100 de milioane de franci elvețieni, respectiv 100 de milioane de dolari, pentru a ajuta locuitorii din Ucraina să aibă acces la apă potabilă și să repare infrastructura energetică afectată de război.