Pachetul integrat privind politica energetica si schimbarea climatica propus de Comisia Europeana stabileste o serie de masuri privind energia regenerabila si emisiile de sera, si urmareste diminuarea cu 20% a emisiilor de sera pana in anul 2020, relateaza un comunicat al institutiei. “Daca luam deciziile corecte acum, Europa poate conduce lumea catre o noua revolutie industriala: dezvoltarea unei economii care sa foloseasca energie cu emisii scazute de carbon. Ambitia noastra de a
Pachetul integrat privind politica energetica si schimbarea climatica propus de Comisia Europeana stabileste o serie de masuri privind energia regenerabila si emisiile de sera, si urmareste diminuarea cu 20% a emisiilor de sera pana in anul 2020, relateaza un comunicat al institutiei.
“Daca luam deciziile corecte acum, Europa poate conduce lumea catre o noua revolutie industriala: dezvoltarea unei economii care sa foloseasca energie cu emisii scazute de carbon. Ambitia noastra de a crea o piata interna functionala, de a promova un mix de energie curata si eficienta si de a face alegerile corecte in cercetare si dezvoltare, va determina masura in care vom urma acest nou scenariu, sau vom alege altele” a declarat Andris Piebalgs, Comisarul pentru politica energetica.
Conform comunicatului Comisiei Europene, exista peste 50% sanse ca temperaturile globale sa creasca in timpul acestui secol cu peste 5° C. Conform estimarilor curente, politica energetica si cea a transporturilor presupun ca emisiile vor creste cu circa 5% pana in 2030 mai degraba decat sa scada. Avand in vedere tendintele si politicile actuale, dependenta UE de importurile de energie va creste de la 50% din totalul consumului energetic curent la 65% in 2030. Mai mut decat atat, piata interna a energiei ramane incompleta, ceea ce impiedica cetatenii si economia UE sa beneficieze de completa liberalizare a pietei energiei.
Pachetul de masuri propus de Comisie urmareste sa ofere solutii bazate pe trei piloni centrali: piata interna a energiei, accelerarea trecerii catre surse de energie cu emisie scazuta de carbon si eficienta energetica.
Comisia sustine piata unica a energiei prin atragerea investitiilor majore in sistemul energetic. Potrivit Comisiei, piata unica este un beneficiu atat pentru competitivitate, dar si pentru sustenabilitate si securitate.
In ceea ce priveste accelerarea trecerii catre surse de energie cu emisie scazuta de carbon, Comisia isi propune sa mentina pozitia Uniunii Europene ca lider mondial in domeniul energiei regenerabile, prin propunerea unei tinte obligatorii de 20% din totalul de mixului de energie care va fi furnizat pana in 2020. Acest lucru va necesita o crestere semnificativa in toate cele trei sectoare ale energiei regenerabile: electricitate, biodiesel si incalzire-racire. Aceasta tinta va fi suplimentata de o tinta minima de biodesel de 10%. Mai mult decat atat, in 2007 un pachet legislativ pentru energie regenerabila va include masuri specifice pentru facilitarea penetrarii pietei atat pentru biodiesel cat si pentru incalzire-racire, se arata in comunicat.
Eficienta energetica, al treilea pilon al pachetului propus de Comisie, se bazeaza pe economisirea a 20% din totalul consumului de energie primara pana in anul 2020. Daca va avea succes, va insemna ca pana in 2020 UE va folosi cu 13% mai putina energie decat astazi, economisind 100 de miliarde de euro si 780 de tone de dioxid de carbon in fiecare an.
Comisia propune accelerarea utilizarii vehiculelor pe baza de combustibili eficienti, standarde mai dure si o etichetare mai buna a electrocasnicelor, marirea eficientei energetice a cladirilor existente in UE, precum si imbunatatirea generarii, transmiterii si distributiei caldurii si electricitatii. Comisia propune de asemenea un nou acord international cu privire la eficienta energetica.
In comunicat se mai mai arata totodata ca propunerile bazate pe acesti trei piloni trebuie sa fie sustinute de masuri coerente si credibile de politica externa. Astfel, Uniunea Europeana va trebui sa dezvolte mecanisme eficiente de solidaritate pentru a putea face fata oricarei crize energetice si a dezvolta o politica externa comuna pentru a vorbi din ce in ce mai mult pe “o singura voce” cu terte tari.
Sursa: Capital 11 Ianuarie 2007