Comisia Europeană propune un regulament privind abrogarea tarifelor de roaming din 15 iunie 2017

Comisia Europeană (CE) va propune, în data de 15 iunie, un regulament pentru pieţele de roaming la nivel de gros, pentru a fi posibilă abrogarea tarifelor de roaming la mijlocul anului viitor, iar România se va implica activ pentru a face posibil acest lucru, a declarat, joi, ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bruxelles.

'Comisia Juncker are o abordare pe care o susţin cu tărie: nu mai vorbim de ICT în mod izolat, ci de economia şi societatea digitală. Dezvoltarea domeniului digital şi a reţelelor de generaţie viitoare (5G) este condiţia esenţială pentru competitivitatea domeniilor de baza ale economiei: industrie, inovare, energie, transporturi, maşinile conectate, sănătate, big data etc. Trebuie depuse eforturi, însă, în domeniile: competenţelor digitale prea scăzute, creşterea gradului de utilizare constantă a internetului în rândul tuturor cetăţenilor, stimularea încrederii utilizatorilor în aplicaţiile electronice, precum eCommerce, eBanking (…) Mă bucur că, la data de 17 mai, Consiliul a adoptat formal Directiva NIS. După votul din PE, probabil în luna iulie, directiva ar putea intra în vigoare în august 2016. O veste bună: la data de 15 iunie Comisia va propune un regulament pentru pieţele de roaming la nivel de gros, pentru a fi posibilă abrogarea tarifelor de roaming la data de 15 iunie 2017, iar România se va implica activ pentru a face posibil acest lucru', a afirmat Bostan, citat într-un comunicat de presă al ministerului de resort. 

Ministrul Comunicaţiilor a subliniat, totodată, că, în România, evoluţiile în domeniul digital sunt semnificative, 72% dintre gospodării fiind acoperite de reţele de acces de generaţia următoare, numărul de abonamente la bandă largă fixe (minim 30MBps) este printre cele mai mari din Uniunea Europeană (63%, faţă de media UE de 30%), în timp ce 1,7% dintre români deţin diplome în domeniile Ştiintei Tehnologiei şi Matematicii (STEM). 

'Este esenţial să stimulăm utilizarea comerţului electronic, în UE consumatorii ar putea economisi 11,7 miliarde euro anual dacă s-ar implica mai mult în tranzacţiile online. România va conlucra cu toate statele membre şi cu Comisia pentru a ne asigura că prevenim discriminarea directă sau indirectă de către comercianţii online a clienţilor pe baza reşedinţei, naţionalităţii. Urmărim, de asemenea, eficientizarea serviciilor de livrare a coletelor la nivel transfrontalier, prin creşterea transparenţei asupra tarifelor practicate. Una dintre priorităţile mele esenţiale este consolidarea securităţii cibernetice. Acesta este un domeniu esenţial pentru buna funcţionare a economiei României, dar şi a Pieţei Interne şi a Pieţei Unice Digitale', a adăugat oficialul. 

Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, se află într-o vizită de lucru la Bruxelles, alături de vicepremierul Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, acţiune ce se va încheia printr-o întâlnire cu Günther Oettinger, Comisarul european pentru societate şi economie digitală. 

AGERPRES