Uniunea bancară a fost creată pentru a întări încrederea în băncile participante, iar un sistem european de garantare a depozitelor (European Deposit Insurance Scheme - EDIS) va consolida uniunea bancară şi stabilitatea financiară, îi va proteja mai bine pe deponenţi şi va reduce în continuare legătura dintre bănci şi entităţile lor suverane, se arată într-un comunicat al CE, potrivit Mediafax.
Propunerea legislativă a Comisiei ar garanta depozitele cetăţenilor la nivelul zonei euro şi este însoţită de o comunicare prezentând alte măsuri menite să reducă şi mai mult riscurile rămase în sistemul bancar, în paralel cu activitatea legată de propunerea EDIS.
"Finalizarea uniunii bancare este esenţială pentru a avea o uniune economică şi monetară mai rezistentă şi mai prosperă. Propunerea Comisiei referitoare la un sistem european de garantare a depozitelor se bazează pe sistemele naţionale de garantare a depozitelor. Sistemul ar urma să fie accesibil numai cu condiţia ca regulile stabilite de comun acord să fie puse în aplicare pe deplin. În paralel, trebuie să luăm măsuri suplimentare pentru a reduce riscurile din sistemul bancar. Trebuie să slăbim legătura dintre bănci şi entităţile suverane şi să punem în practică normele convenite, conform cărora nu contribuabilii ar trebui să fie primii care suportă costurile băncilor falimentare", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte pentru moneda euro şi dialog social.