Comisia Europeană a adoptat un proiect normativ care instituie un sistem unic de supraveghere a instituţiilor financiare la nivel continental.
Potrivit oficialilor Executivului Uniunii Europene, noul sistem are rolul de a integra şi unifica organismele naţionale de control ale băncilor, ale companiilor de asigurări şi ale pieţelor de valori mobiliare, astfel încât să se evite apariţia unor noi crize precum aceea pe care o traversăm în momentul de faţă.
„O mai bunsă supraveghere transfrontalieră a pieţelor financiare este esenţială atât din raţiuni morale, cât şi economice. Comisia a făcut aceste propuneri pentru a ajuta la restabilirea încrederii, la o mai bună protecţie împotriva crizelor, pentru a proteja viitorul şi pentru creşterea numărului locurilor de muncă”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Oficialul european a adăugat: „Trebuie să facem acest lucru acum sau nu îl vom mai face niciodată. Dacă nu putem să reformăm sectorul financiar şi sistemul de supraveghere a acestuia acum, când avem o criză reală, atunci când vom mai putea face acest lucru?”.
Consiliul European de Risc Sistemic
Comisia Europeană propune înfiinţarea unui Consiliu European de Risc Sistemic (European Systemic Risk Council – ESRC), care va avea rolul de supraveghere prudenţială la nivelul întregului sistem financiar al Uniunii Europene, să evalueze riscurile potenţiale şi să asigure stabilitatea sistemului financiar pan-european.
De asemenea, se va înfiinţa Sistemul European de Supraveghere Financiară (European System of Financial Supervisors – ESFS) care va avea atribuţii în privinţa supravegherii prudenţiale la nivelul fiecărei ţări membre în parte, informaţiile fiind apoi comunicate „la centru”.
SURSA: Comisia Europeană