Bruxelles-ul s-a arătat preocupat de nivelul ridicat al șomajului din UE (10,2%) și de cel înregistrat în zona euro (10,8%, cea mai ridicată din iunie 1997), dar a subliniat că, din acest punct de vedere, există diferențe semnificative între statele membre.
”Un cetățean german care urmărește evoluția șomajului are o percepție diferită față de un spaniol, care vede cum se distrug locurile de muncă într-un ritm alert”, a spus Amadeu Altafaj, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru afaceri economice și monetare, Olli Rehn.
”Șomajul nu a crescut în toată Europa. Opt state membre au înregistrat o scădere a ratei șomajului. Acest nivel ridicat al șomajului nu reflectă numai efectele crizei, ci și dezechilibre economice importante. Este clar că ceva nu funcționează dincolo de efectele crizei”, a adăugat Altafaj.
Comisia Europeană susține că, după această perioadă de ”recesiune ușoară” prin care trece UE în această perioadă, țările din blocul comunitar vor ”trece pe creștere” de la jumătatea anului, iar în cazul unor state de la sfârșitul lui 2012.