Comisia Europeană a subliniat categoric, printr-o poziţie exprimată de un purtător de cuvânt, că libera circulație a lucrătorilor din statele membre ale Uniunii Europene pe teritoriul UE este un drept fundamental al blocului comunitar, iar Comisia a militat tot timpul pentru crearea unei pieţe interne mai echitabile. I
„-De regulă, nu comentăm comentarii
-Libera circulaţie a angajaţilor este un drept fundamental în UE, unul dintre pilonii pieţei interne prevăzut în tratate şi, conform studiilor, dreptul de care europenii se bucură cel mai mult.
-Poziţia Comisiei Europene a fost clară încă de la începutul acestui mandat: crearea unei pieţe interne mai echitabile şi cu o integrare mai profundă reprezintă o componentă esenţială pentru construirea unei Europe mai sociale. Pentru a funcţiona în mod adecvat, mobilitatea forţei de muncă trebuie să se bazeze pe reglementări clare, corecte şi aplicabile, spre exemplu prin consacrarea principiului remuneraţiilor egale pentru munca egală, realizată în poziţii similare de către angajaţii detaşaţi.
-În acelaşi timp, prin intermediul pilonului european al drepturilor sociale, UE şi-a asumat angajamentul de a asigura condiţii de lucru şi de trai mai bun în întreaga Uniune, în contextul provocărilor, precum îmbătrânirea cetăţenilor, globalizarea şi digitalizarea”, se arată în poziţia Comisiei Europene, transmisă prin Christian Wigand, purtător de cuvânt, citat de Mediafax.
Minstrul Finanțelor, Eugen Teodorvici, a declarat, marți, la o conferință, că el ar fi propus celorlalți miniștri de resort din UE, în Consiliul ECOFIN, posibilitatea restricționării pieței muncii în Uniune, prin introducerea unor permise de muncă pe 5 ani pentru fiecare stat. Astfel, Teodorovici ar fi vrut să limiteze plecarea lucrătorilor români în străinătate.