În cazul ţării noastre, valoarea totală a corecţiei este de 7,674 milioane de euro, iar explicaţia măsurii de corecţie propuse de Comisie este nerespectarea datelor limită până la care trebuiau efectuate plăţile.

Cele 426 de milioane de euro vor reveni în bugetul UE ca urmare a nerespectării regulilor comunitare sau a procedurilor neadecvate de control asupra cheltuielilor agricole. Pentru a ţine cont de presiunile financiare resimţite de unele state membre din cauza crizei financiare, Comisia a adoptat un regulament care le permite ţărilor UE să amâne, în anumite condiţii, rambursarea fondurilor dezangajate cu până la 18 luni, măsură adiţională pe lângă opţiunile existente de a cere ca rambursarea să se întindă pe un număr limitat de ani.

Cea mai mare corecţie a fost impusă în cazul Spaniei (131,3 milioane de euro), pentru plantarea de viţă-de-vie fără drepturi de (re)plantare, urmată de Italia (98,9 milioane de euro) pentru acelaşi motiv, Grecia (71,5 milioane de euro) pentru disfuncţionalităţi în controlul producţiei de stafide.

Statele membre sunt responsabile pentru gestionarea plăţilor din cadrul politicii agricole comune (PAC), în special prin intermediul agenţiilor de plăţi. De asemenea, ele trebuie să asigure controlul plăţilor, de exemplu prin verificarea cererilor prezentate de agricultori pentru a beneficia de plăţi directe. În fiecare an, CE efectuează 100 de acţiuni de audit şi poate cere recuperarea unor fonduri dacă răspunsurile statelor membre sunt nesatisfăcătoare în cazul constatării unor disfuncţionalităţi.
Sursa: Agerpres