Comisia Europeană (CE) a deblocat fonduri de 115 milioane de euro destinate Bulgariei, după ce acestea au fost suspendate ca urmare a acuzelor de corupţie aduse noului stat membru al Uniunii Europene (UE), transmite Reuters.

Suma face parte din fondurile de 500 de milioane de euro destinate Bulgariei, care au fost blocate în iulie anul trecut în urma concluziilor executivului comunitar că autorităţile bulgare au făcut doar progrese minore în lupta împotriva corupţiei de la aderarea la UE în 2007.

Cele 115 milioane de euro, care vor fi alocate pentru finanţarea construcţiei de autostrăzi, au fost deblocate după ce Sofia a reformat Agenţia Naţională de Infrastructură Rutieră, pentru a funcţiona conform regulilor Uniunii.

Vot de încredere pentru premierul Stanişev

„Decizia de azi este rezultatul unei munci susţinute a autorităţilor bulgare (…) şi marchează un pas pozitiv spre normalizarea implementării fondurilor europene în Bulgaria. Este esenţial ca elanul procesului de reformă din Bulgaria să fie menţinut”, a precizat comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Danuta Huebner, la finalul unei întâlniri cu vicepremierul bulgar Meglena Plugchieva.

Decizia este considerată un semn de încredere în eforturile de reformă ale premierului Serghei Stanişev, înainte de alegerile parlamentare de la 5 iulie.

SURSA: Mediafax