Comisia Europeană speră că vom intra în Spațiul Schengen
Comisia Europeană a reamintit luni, 5 decembrie 2022, că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc ‘„în totalitate toate cerinţele” pentru a fi state membre cu drepturi depline ale spaţiului de liberă circulaţie Schengen.
„(România, Bulgaria și Croația) Îndeplinesc în totalitate toate cerinţele”, a spus, luni, Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne.
La rândul său, Margaritis Schinas, vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european, a zis că este greșită ideea că extinderea (Spațiului Schengen presupune mai puţine controale, acesta fiind argumentul statelor care s-au opus aderării României, Bulgariei și Croației la zona de liberă circulație din Europa. Margaritis Schinas le-a transmis statelor membre care „se îndoiesc” de evaluarea Comisiei Europene privind eligibilitatea României și Bulgariei de a intra în Spațiul Schengen că includerea lor va duce „în fapt la controale mai multe şi mai bune, nu la mai puţine.”
„Cred că aceasta este o parte a dezbaterii care trebuie să iasă la lumină acum, că se apropie momentul critic al deciziei. Este un mit, şi este nedrept să se proiecteze argumentul că (…) extinderea presupune mai puţine controale. Este vorba despre mai multe controale şi controale mai bune din punct de vedere calitativ”, a afirmat Margaritis Schinas în cadrul unei conferințe de presă.
Margaritis Schinas a răspuns astfel la rezervele formulate de Austria şi Suedia privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen şi la anunţul Regatului Ţărilor de Jos de a bloca prin veto aderarea Bulgariei, notează agenția de presă EFE.
Rareș Bogdan crede că România are șanse de 95% de a intra în Spațiul Schengen
Vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, este de părere că România are șanse de peste 95% să intre în Spațiul Schengen.
„Cehia a decis să pună pe Consiliului JAI accesul în spațiul Schengen. Va fi și reuniunea COREPER care va lua o decizie pentru viitorul Consiliu. Va fi și reuniunea PPE de la Atena, acolo vor fi lideri din 9 țări. Klaus Iohannis va fi la aceeași masă cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer”, a declarat liberalul.
El a anunțat, totodată, că va fi și o reuniune, un semi-consiliu la Tirana cu Ursula von der Leyen, unde se va discuta și despre problema energiei, dar și despre Schengen.
„Mai sunt și 2 momente în 2 Parlamente naționale: Suedia și Olanda. Cu Suedia a fost un accident, este un reglaj politic intern. Nu avem semnale că nu am obține votul din comisia de politică externă din Parlamentul Suediei. Mai există și decizia pe care o va lua parlamentul de la Haga. Austria a avut două poziționări care ne-au speriat: prin ministrul de interne și cancelarul Nehammer”, a comentat Rareș Bogdan, relatează Aleph News.