Astfel, europarlamentarul român afirmă că în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu Potocnik, comisarul pe mediu a menţionat că forul european nu are dreptul să interzică, per ansamblu, mineritul bazat pe cianuri.
Potrivit lui Tokes, Janez Potocnik a asigurat de simpatia sa deosebită organizaţiile civice şi pe cetăţenii care se pronunţă cu angajament pentru această problemă publică socială. Cu toate acestea, a făcut cunoscut ”cu cel mai mare regret", că Comisia Europeană nu este competentă să interzică în validitate generală tehnologia minieră bazată pe cianuri”.
Europarlamentarul Laszlo Tokes susţine, totodată, că l-a întrebat pe comisarul european ce mesaj transmite opiniei publice referitor la proiectul de la Roşia Montană, iar răspunsul a fost că soarta proiectului este în mâinile României.
"Nimeni nu poate aştepta o decizie sau o implicare a Comisiei Europene în acest caz. Soarta Roşiei Montane se va decide acasă, în România, şi va fi, exclusiv, responsabilitatea autorităţilor de aici. Competenţele UE se referă doar la reglementările legislative de nivel european, însă implementarea lor ţine tot de fiecare stat membru. Un lucru este cert, autorităţile competente ale CE vor veghea la respectarea directivelor europene", a precizat comiarul european pentru mediu.
Pe lângă problema investiţiei de la Roşia Montană, Janez Potocnik a atras atenţia asupra faptului că ţările membre ale Uniunii Europene ar trebui să direcţioneze eforturi mai mari spre reciclarea deşeurilor obţinute din minerit sau în urma proceselor tehnologice, care conţin metale neferoase.
Următorul moment important în problema Roşia Montană îl reprezintă vizita aşteptată a delegaţiei Comisiei pentru Petiţii a PE in România, de la sfârşitul lunii noiembrie.
Anul trecut, în luna mai, Parlamentul European a votat cu majoritate covârşitoare decizia de a iniţia pe lângă Comisia Europeană directiva de interzicere a mineritului pe bază de cianuri.
Sursa: Agerpres