"Comisia Europeană salută anunţul Departamentului american al Agriculturii privind adaptarea legislaţiei americane la standardele internaţionale legate de encefalopatia spongiformă bovină", cunoscută şi sub numele de boala "vacii nebune", se menţionează într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru agricultură, Roger Waite.

În consecinţă, carnea de vită provenind din Uniunea Europeană va fi nou nou autorizată pe piaţa americană, precizează textul. "Redeschiderea acestei pieţe este un pas tardiv, dar pe care îl salutăm totuşi, şi care va elimina un veto nejustificat, restabilind condiţiile comerciale normale" între cele două părţi, mai afirmă oficialul european.

Departamentul american al Agriculturii a anunţat vineri că va revizui reglementarea privind importul de carne de vită, urmând ca aceste norme să fie puse în conformitate cu standardele stabilite de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Decizia va intra în vigoare la 90 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Conform normelor OIE, adoptate în anul 2005, carnea dezosată de vită provenită din UE este sigură pentru consum şi poate fi comercializată în toate ţările. Această organizaţie a evaluat riscul apariţiei bolii ‘vacii nebune’ în statele membre ale Uniunii, iar rezultatele au fost mai bune decât cele obţinute în majoritatea celorlalte ţări.
Însă hotărârea Departamentului american al Agriculturii nu priveşte şi importul de carne de oaie şi de capră, acesta fiind restricţionat în continuare.
Sursa: Agerpres