Comisia Europeană a prezentat estimările pentru anul în curs referitoare la evoluția PIB-ului țărilor membre ale UE. Într-un comunicat transmis miercuri și citat de agenția EFE, Executivul comunitar se așteaptă ca, în cazul în care Rusia va decide să oprească complet furnizarea de gaze în Uniunea Europeană, Produsul Intern Brut al Uniunii Europene ar putea scădea cu 0,6% – 1%.
Această scădere este așteptată și în condițiile în care statele membre nu vor acționa în niciun fel, înainte să se întâmple asta, aşa cum a cerut Bruxelles-ul miercuri.
Pe de altă parte, Comisia Europeană precizează că în cazul în care țările membre ale UE se vor mobiliza și vor acționa „din timp pentru diminuarea cererii”, atunci, reducerea PIB va fi de până la 0,4%, conform calculelor prezentate în comunicatul prezentat miercuri.
Ce mai optimistă reducere a PIB-ului în UE
Sursa citată mai precizează că toate aceste estimări sunt variabile și diferă în funcție de perioada următoare. Mai exact, estimările vizează o iarnă cu temperaturi medii.
În același timp, Comisia Europeană mai avertizează și în legătură cu faptul că, un anotimp mai rece decât s-a preconizat va creşte costurile întârzierii măsurilor şi ar putea presupune un impact mediu în PIB al UE de 0,9%-1,5%, în special pentru ţările cele mai expuse în cazul „tăierii gazelor”.
Totodată, sursa citată arată că energia care va fi economisită vara, va fi extrem de importantă în perioada iernii.
„Energia economisită în vară este energie disponibilă pentru la iarnă”, a precizat CE în comunicat. Sursa citatată mai subliniază și faptul că „este prioritar să se acţioneze acum”, pentru a nu trebui să se facă asta în mod neplanificat, în situaţie de criză, în toamnă.
Comisia Europeană recomandă țărilor membre ale UE să ia măsuri ”din timp”
Comisia Europeană mai precizează că este esențial ca măsurile să fie luate din timp, astfel încât să fie permisă şi distribuirea eforturilor pe o perioadă mai lungă de timp, determină atenuarea îndoielilor de pe piaţă şi a volatilităţii preţurilor.
Totodată, niște decizii luate la timpul potrivit facilitează o mai bună proiectare a „măsurilor direcţionate şi eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a proteja industria”.
Menționa faptul că la momentul actual, un număr de 12 state membre se confruntă deja cu o sistare parţială sau totală a furnizărilor de gaze din Rusia, mai arată Comisia Europeană.