Tensiunea crește pe scena politică din Europa. În prezent, Comisia Europeană se opune plafonului asupra prețului gazelor naturale, iar 15 state din UE amenință că vor bloca acordul energetic convenit de liderii Uniunii Europene la finele lunii octombrie.
Comisia Europeană se opune plafonării prețului gazelor naturale
Comisia Europeană (CE) i-a anunțat luni, 7 noiembrie 2022, pe reprezentanţii statelor membre UE că este imposibil să fie introdus un plafon asupra preţului gazelor naturale care să nu afecteze contractele pe termen lung sau securitatea aprovizionării. Anunțul a fost făcut de două surse diplomatice, relatează agenția de presă Reuters.
La Summitul de la finalul lunii octombrie, şefii de stat şi liderii de guvern din statele membre UE au decis să însărcineze Comisia Europeană (CE) să propună „un cadru de referinţă temporar în UE pentru a plafona preţul gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate” şi „un coridor dinamic temporar de preţ pentru tranzacţiile cu gaze naturale” pentru a scădea prețurile. În ciuda acestui fapt, compromisul convenit între Franţa, Spania şi Belgia, care au cerut plafonarea prețului gazelor naturale, şi celelalte state din UE, în frunte cu Germania, care s-a opus acestei solicitări, a făcut necesară impunerea unor condiţii suplimentare. Este vorba despre un eventual plafon care să nu afecteze contractele pe termen lung, să nu conducă la o majorare a consumului de gaze naturale sau să îi determine pe producători să îşi reorienteze livrările în alte direcţii.
„Acum, Comisia (Europeană) a spus că este imposibil să ai un plafon care îndeplineşte toate aceste criterii”, a explicat un diplomat european, prezicând că ambasadorii statelor din UE vor discuta vineri următorul pas.
15 state din UE amenință să blocheze acordul energetic convenit la finalul lunii octombrie
Potrivit sursei citate anterior, subiectul plafonării preţului gazelor naturale creează de mai multe luni diviziuni în rândul statelor membre UE, în contextul în care acestea caută modalităţi pentru a combate criza energetică care provoacă o inflaţie record şi ameninţă să arunce blocul comunitar în recesiune.
Un alt diplomat european a spus că, în locul plafonării prețului gazelor naturale, Comisia Europeană (CE) a propus soluţia unui „mecanism voluntar de corectare a pieţei” care nu merge însă suficient de departe pentru acele state care solicită un plafon capabil să limiteze creşterile bruşte de preţuri.
Cei doi diplomați au mărturisit că, atâta timp cât Comisia Europeană (CE) nu va veni cu o propunere solidă de plafonare a prețului la gaze naturale, cel puţin 15 state membre UE, care solicită această plafonare, ameninţă că vor bloca celelalte elemente ale acordului energetic convenit de liderii Uniunii Europene la finalul lunii octombrie, care include achiziţiile comune de gaze naturale şi elaborarea unui nou preţ de referinţă.