Vești de ultimă oră din Europa. Comisia Europeană pregătește o lovitură puternică pentru Rusia. După nenumărate sancțiuni impuse până acum, Executivul comunitar vrea să prezinte planul pentru a opri importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027.
Potrivit proiectelor de documente în acest sens, preluate de Reuters, planul se ridică la 195 de miliarde de euro și combină o lansare mai rapidă a energiei regenerabile şi economiile de energie cu trecerea la aprovizionarea cu gaze din surse alternative.
Sursa citată precizează că în cursul săptămânii viitoare urmează să fie publicate noile proiecte, care sunt modificate constant. În ceea ce privește prevederile documentului, se pare că este vorba despre o combinaţie de legi UE, neobligatorii şi recomandări pe care guvernele naţionale le-ar putea adopta.
Totodată, printre acestea se numără inclusiv revizuirea planurilor lor de a cheltui fondul de recuperare după Covid-19 al UE, pentru a elibera mai multe fonduri pentru tranziţia energetică.
Ce valoare are noul plan?
În ceea ce privește așteptările Comisiei, Executivul comunitar speră ca investițiile să se ridice undeva în jurul sumei de 195 de miliarde de euro, pe lângă cele deja necesare pentru a îndeplini obiectivul climatic al blocului pentru 2030, care ar contribui la reducerea facturilor Europei pentru importurile de combustibili fosili.
În același timp, CE mai ia în considerare și o propunere de ţinte mai ridicate pentru energia regenerabilă şi eficienţa energetică, arată documentul.
Referitor la obiectivele aflate în discuţie, acestea includ o ţintă pentru o pondere de 45% a energiei regenerabile în mixul energetic, până în 2030, înlocuind propunerea actuală de 40%. Totodată, se mai dorește și o reducere cu 13% a consumului de energie la nivelul UE până în 2030, comparativ cu utilizarea preconizată, înlocuind propunerea actuală de 9% a Comisiei.
Ce modificări propune Comisia Europeană
O altă propunere vizează modificările aduse legislaţiei UE pentru a accelera termenele limită de autorizare pentru unele proiecte de energie regenerabilă şi noi scheme UE. Practic, se dorește o lansare pe scară largă a energiei solare şi pentru a reconstrui industria de producţie solară a Europei.
În același timp, Bruxelles-ul mai are în plan și producerea a 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil până în 2030 și de asemenea, importarea de alte 10 milioane de tone, conform documentului.
În același plan se încadrează și potenţialul de a creşte importurile de gaze naturale lichefiate din ţări, precum Egipt, Israel şi Nigeria, dar și infrastructura necesară pentru a înlocui importurile de gaze ruseşti.