Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat zilele trecute la Beijing, unde s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping, a dat cel mai puternic semnal de până acum că Acordul cuprinzător pentru investiții (CAI – Comprehensive Agreement on Investment) este mort și îngropat, deoarece nici măcar nu a fost discutat.
Von der Leyen s-a dus la Beijing, dar nu a discutat despre CAI
„Acordul cuprinzător privind investițiile nu a fost pe masa discuțiilor”, a spus ea într-o conferință de presă după întâlnirea cu președintele chinez.
„Cunoașteți poziția noastră. Am început negocierile în urmă cu aproximativ 10 ani și am încheiat acordul cuprinzător privind investițiile în urmă cu doi ani. De atunci s-au întâmplat multe, inclusiv deteriorarea accesului pe piață pentru companiile din UE pe piața chineză”, a spus Ursula von der Leyen.
Șefa CE a făcut comentarii similare și în timpul unui discurs despre China, ținut la Bruxelles, afirmând că UE trebuie să „reevalueze” acordul, scrie Politico.eu.
UE va reevalua acordul
Uniunea Europeană va „reevalua” acordul comercial din 2020 cu China și va introduce o nouă strategie privind securitatea economică. Europa trebuie să fie „mai îndrăzneață” față de China, care a devenit „mai represivă în țară și mai asertivă în străinătate”, a spus ea.
”Modul în care China continuă să acționeze față de războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru relațiile UE-China în viitor”, a spus Von der Leyen.
„Orice plan de pace care ar consolida efectiv anexările rusești din Ucraina nu este pur și simplu un plan viabil. Trebuie să fim sinceri în acest punct”, a spus von der Leyen, citată de Politico.
Ce prevedea acordul susținut de Franța și Germania
CAI a fost convenit între UE și China, după lungi negocieri, în decembrie 2020, cu sprijinul puternic al Franței și Germaniei, deși a provocat critici din partea viitoarei administrații Biden la acea vreme. Acordul a fost suspendat în 2021, după ce China a sancționat mai mulți parlamentari ai UE. Acordul avea drept scop declarat să garanteze companiilor un cadru stabil pentru comerţ şi investiţii pe pieţele europeană şi chineză.
De asemenea, europenii sperau că acordul va permite reechilibrarea relaţiilor cu China. Considerat o victorie diplomatică pentru Beijing, acordul a fost criticat de organizaţiile neguvernamentale. Bruxelles-ul s-a apărat, subliniind că a obţinut de la China să se angajeze să facă mai multe eforturi pentru aprobarea convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) asupra muncii forţate.
Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate o rezoluţie în care aprecia că acordul UE-China asupra investiţiilor pune în pericol credibilitatea UE cu privire la drepturile omului, invitând să fie luate în considerare sancţiuni punctuale împotriva unor responsabili chinezi.
„Trebuie să recunoaștem că lumea și China s-au schimbat în ultimii trei ani și trebuie să reevaluăm CAI în lumina strategiei noastre extinse față de China”, a spus șefa CE la un eveniment găzduit de Centrul European de Politică și Merics, referindu-ne la acordul comercial cu China.