Comisia Europeană a solicitat Italiei să elimine scutirile de la impozitul pe profit acordate porturilor sale, pentru a-și alinia regimul fiscal cu normele UE privind ajutoarele de stat. Profiturile obținute de autoritățile portuare din activități economice trebuie impozitate în conformitate cu legile naționale normale privind impozitul pe profit, pentru a evita denaturarea concurenței.

„Regulile UE în materie de concurență recunosc relevanța porturilor pentru creșterea economică și dezvoltarea regională, permițând statelor membre să investească în acestea. În același timp, pentru a păstra concurența, Comisia trebuie să se asigure că, dacă autoritățile portuare generează profituri din activități economice, acestea sunt impozitate în același mod ca și alte companii. Decizia de astăzi pentru Italia – ca și anterior pentru Țările de Jos, Belgia și Franța – arată clar că scutirile nejustificate de impozite corporative pentru porturi denaturează egalitatea teren și concurență loială. Acestea trebuie eliminate”, a declarat comisarul Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Autoritățile portuare nu plătesc impozit pe profit

În Italia, autoritățile portuare sunt complet scutite de impozitul pe profit. În ianuarie 2019, Comisia a invitat Italia să își adapteze legislația pentru a se asigura că porturile vor plăti impozitul pe profit pentru profiturile din activități economice în același mod ca și alte companii din Italia, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. În noiembrie 2019, Comisia a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă au fost sau nu confirmate preocupările sale inițiale în ceea ce privește compatibilitatea scutirilor fiscale pentru porturile italiene cu normele UE privind ajutoarele de stat.

După încheierea evaluării sale, Comisia consideră că scutirea de impozit pe profit acordată porturilor italiene le oferă un avantaj selectiv, cu încălcarea normelor UE privind ajutoarele de stat. În special, scutirea de impozite nu urmărește un obiectiv clar de interes public, precum promovarea mobilității sau a transportului multimodal. Economiile fiscale generate pot fi utilizate de autoritățile portuare pentru finanțarea oricărui tip de activitate.

Decizia Comisiei clarifică faptul că, în cazul în care autoritățile portuare generează profituri din activități economice, acestea ar trebui să fie impozitate în conformitate cu legislația fiscală națională normală pentru a evita denaturarea concurenței.

Dialogul dintre Comisie și autoritățile italiene este în curs. Italia trebuie să ia acum măsurile necesare pentru a elimina scutirea de impozite pentru a se asigura că, de la 1 ianuarie 2022, toate porturile sunt supuse acelorași reguli de impozitare corporativă ca și alte companii. Deoarece scutirea de impozit pe profit pentru porturi exista deja înainte de intrarea în vigoare a Tratatului în Italia în 1958, această măsură este considerată drept „ajutor existent”. Prin urmare, Decizia de astăzi nu impune Italiei nicio obligație de a recupera impozitul pe profit care nu a fost plătit în trecut.