Rusia continuă să nege cu fermitate acuzaţii privind masacru de la Bucha, din Ucraina.
Moscova afirmă că Ucraina a pus în scenă un atac fals în oraşul Bucha, pentru a da vina apoi pe militarii ruşi
Ministerul Apărării de la Moscova susţine că militarii ruşi au părăsit complet oraşul ucrainean încă de pe data de 30 martie.
Mai mult, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, afirmă că tot ce s-a întâmplat în oraşul Bucha nu reprezintă decât un „atac fals” menit să submineze Moscova, notează agenţia rusă TASS.
Şeful diplomaţiei ruse afirmă că toate cadavrele filmate pe străzile din Bucha au fost „plantate” și că imagini cu ele au fost răspândite pe rețelele de socializare de țările occidentale și Ucraina.
„Zilele trecute, a fost efectuat un alt atac fals în orașul Bucha din regiunea Kiev, după ce militarii ruși au părăsit zona în conformitate cu planurile și acordurile stabilite.
Un atac fals a fost organizat acolo câteva zile mai târziu și este promovat pe toate canalele și rețelele sociale de către reprezentanții ucraineni și patronii lor occidentali. (…)
Cu câteva săptămâni în urmă au încercat să prezinte situația dintr-o maternitate din Mariupol ca pe o crimă din partea armatei ruse.
După cum s-a dovedit ulterior, încercările au fost făcute cu un scop vădit provocator și au fost prezentate materiale false, care au fost expuse”, a declarat Serghei Lavrov, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la Moscova cu subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare.
UE şi Ucraina, echipă comună de anchetă pentru crimele de război şi crimele împotriva umanităţii de la Bucha
În tot acest timp, se anunţă înfiinţarea unei echipe comune de anchetă cu Ucraina, pentru a investiga crimele de război şi crimele împotriva umanităţii ce ar fi avut loc la Bucha.
Anunţul a fost făcut chiar de către şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin intermediul unui comunicat de presă.
„În această după-amiază, am vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre crimele îngrozitoare care au fost descoperite în Bucha şi în alte zone din care trupele ruse au plecat recent.
I-am transmis condoleanţe şi l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Imaginile îngrozitoare nu pot şi nu vor rămâne fără răspuns.
Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiţi (…) Am convenit să asigurăm o coordonare strânsă între noi.
UE a înfiinţat o echipă comună de anchetă cu Ucraina pentru a colecta probe şi a investiga crimele de război şi crimele împotriva umanităţii. UE este pregătită să consolideze acest efort prin trimiterea de echipe de anchetă la faţa locului pentru a sprijini parchetele ucrainene. Eurojust şi Europol sunt pregătite să asiste.
Este necesar un răspuns global. Există discuţii în curs între Eurojust şi Curtea Penală Internaţională pentru a-şi uni forţele şi Curtea să facă parte din echipa de anchetă comună.
O astfel de abordare coordonată din partea autorităţilor ucrainene, a UE, a statelor membre şi a agenţiilor acesteia şi a Curţii Penale Internaţionale va permite ca probele să fie colectate, analizate şi prelucrate în cel mai complet şi eficient mod posibil.
L-am însărcinat pe comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders, să urmărească şi să ia legătura cu procurorul general ucrainean (…) Comisia va oferi tot sprijinul tehnic şi financiar necesar tuturor investigaţiilor conduse de UE”, se arată în mesajul transmis de Ursula von der Leyen.