Fermierii europeni pot forma carteluri pentru a vinde în comun ulei de măsline, carne de vită şi mânzat şi culturi arabile, fără a încălca normele UE în materie de concurenţă, atât timp cât cota lor de piaţă nu depăşeşte 20%, a anunţat vineri Comisia Europeană.
Comisia Europeană a informat că a adoptat noi orientări cu privire la modul în care unele derogări specifice în domeniul agricol de la normele antitrust ale UE se aplică vânzării în comun ulei de măsline, carne de vită şi mânzat şi culturi arabile.
Normele standard de concurenţă ale UE interzic acordurile prin care se stabilesc preţurile sau alte condiţii comerciale sau se împart pieţele, cu excepţia cazului în care acordurile permit îmbunătăţirea producţiei sau a distribuţiei, asigurând în acelaşi timp consumatorilor o parte echitabilă din profitul rezultat. Normele standard în materie de concurenţă se aplică sectorului agricol, sub rezerva anumitor derogări specifice. Aceste derogări legate de eficienţă permit producătorilor de ulei de măsline, carne de vită şi mânzat şi culturi arabile să vândă şi să stabilească în comun preţurile, volumele şi alte condiţii prin intermediul organizaţiilor recunoscute, dacă îndeplinesc anumite condiţii, printre care aceea ca volumele comercializate de o anumită organizaţie să nu depăşească anumite praguri (20% din piaţa relevantă pentru uleiul de măsline şi 15% din piaţa naţională pentru carnea de vită şi mânzat şi culturi arabile) şi ca astfel de organizaţii să contribuie semnificativ la eficientizarea activităţii agricultorilor, punându-le la dispoziţie activităţi de sprijin în afara celor de vânzări (de exemplu, depozitare, transport, distribuţie).
'Obiectivul este de a se asigura faptul că agricultorii europeni pot coopera între ei pentru a rămâne competitivi şi pentru a beneficia de putere de negociere faţă de cumpărători', a declarat comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.
'Orientările vizează consolidarea poziţiei comune a agricultorilor în lanţul de aprovizionare cu alimente prin stabilirea de norme clare şi aplicabile. Acestea îi ajuta pe agricultori să contracareze efectele concentrării crescânde în etapele de prelucrare şi de vânzare cu amănuntul ale lanţului', a declarat la rândul său comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.
Noile orientări vor completa reforma politicii agricole comune (PAC) din 2013, care a introdus o serie de modificări la normele privind modul în care pot coopera agricultorii din UE. Reforma politicii agricole comune (PAC) vizează creşterea competitivităţii şi a caracterului durabil al activităţii agricultorilor din UE şi consolidarea puterii de negociere a acestora faţa de cumpărători, menţinând, în acelaşi timp, o abordare orientata către piaţă. AGERPRES