Comisia Europeană a emis un raport pentru acceptarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen

În plus, Comisia Europeană a solicitat Consiliului UE să permită României și Bulgariei să fie admise pe deplin în Spațiul Schengen. Comisia Europeană a avertizat, totodată, că menţinerea controalelor la frontierele celor două state are consecinţe negative importante asupra economiei, mediului, cetăţenilor românii, cetățenilor bulgarii şi Uniunii Europene în ansamblul ei.

Potrivit raportului emis marți, 16 mai 2023, timpii de aşteptare crescuţi la graniţe duc la cozi lungi pentru autovehicule şi costuri ridicate, competitivitate redusă pentru întreprinderi, întrerupere a lanţurilor de aprovizionare şi venituri reduse pentru turism. Ba mai mult, incertitudinea legată de întârzierile la frontiere şi birocraţia pot descuraja investiţiile străine şi pot submina coeziunea economică şi coeziunea socială dintre statele membre UE.

În prezent, Comisia Europeană intenționează să desfăşoare „un proces de consultare formală” asupra controalelor la frontierele interne pe care unele dintre statele membre ale Spațiului Schengen le menţin în interiorul zonei de liberă circulaţie şi ameninţă cu acţiuni împotriva lor în lipsa „unui angajament de schimbare” a acestei politici, relatează agenția de presă EFE.

În noiembrie 2022, Comisia Europeană a reafirmat că România și Bulgaria sunt pregătite să intre în Spațiul Schengen. Inspecţiile efectuate atunci au confirmat faptul că România și Bulgaria îndeplinesc condiţiile relevante pentru aderarea la zona de liberă circulație din Europa, dar au și demonstrat că pun în aplicare în mod corespunzător cele mai recente modificări ale regulilor Spațiului Schengen şi au o contribuţie-cheie la buna sa funcţionare.

De asemenea, România şi Bulgaria au acţionat permanent ca principali participanţi la dezvoltarea dispoziţiilor acquis-ului Spațiului Schengen.

„Este timpul ca UE să îşi îndeplinească angajamentul de a le acorda statutul de membru cu drepturi depline în Spaţiul Schengen şi de a consolida suplimentar unitatea europeană în acest fel”, a transmis, marți, Comisia Europeană.

România are slabe șanse să intre în Spațiul Schengen în acest an

În prezent, oficialii români speră că țara noastră va putea adera la Spațiul Schengen în a doua jumătate a acestui an, când preşedinţia Consiliului UE va fi deţinută de Spania, stat care susține intrarea României în zona de liberă circulație din Europa.

Din punctul de vedere al lui Dacian Cioloș, România are o șansă datorită Comisarului European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, care are ca obiectiv personal să obțină, până la sfârşitul mandatului ei, o decizie favorabilă privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

„Guvernul spaniol e unul socialist, Ylva Johansson e socialistă, noi avem un partid socialist în guvern, pot fi folosite şi alte pârghii şi o mică şansă mai există, dar, din punctul meu de vedere, dacă nu se fac nişte lucruri şi dacă nu se menţine presiunea, ea se poate reduce. Noi când am negociat eliminarea vizelor pentru cetăţenii români în Canada, am ţinut presiune şapte-opt luni de zile, fără să se vadă neapărat în media.

Am ţinut presiune pe mai multe canale până când s-a luat decizia respectivă. Deci, dacă stai doar să aştepţi, nu se întâmplă lucrul ăsta, pentru că fiecare are obiectivele lui”, a declarat el cu câteva zile în urmă.

Ba mai mult, Dacian Cioloș susține ferm că vizita oficială a ministrului Afacerilor Interne din Austria, Gerhard Karner, la Bucureşti, a fost inutilă, recunoscând că nu știe sigur „dacă a fost invitat sau s-a invitat singur, ca să mai tragă o scatoalcă României şi să arate acasă că e stăpân pe situaţie.”

„Mai există o şansă, dar e mult, mult mai slabă decât a fost la începutul anului. Deja subiectul practic a dispărut de pe agenda europeană.

Caută să îl întreţină România, dar cu aceiaşi oameni care au avut un eşec în urmă cu câteva luni şi n-am văzut (…) o strategie sau, hai să zic, schimbarea strategiei, dacă aceea a fost strategia pe care au aplicat-o până în ianuarie şi s-a văzut eşecul”, a adăugat Dacian Cioloș.