Comisia Europeană cere statelor membre să revină la o abordare coordonată a libertății de circulație a persoanelor și a mărfurilor. „Solicităm revenirea la o aplicare corectă a recomandărilor adoptate de Consiliul UE. Am trimis o scrisoare către șase state membre privind interdicția de intrare și ieșire din țară, deoarece au mers prea departe”. Pot „descuraja călătoriile, însă nu „ le pot interzice ”, a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, cu ocazia Consiliului Afaceri Generale al UE, relatează ANSA.
„Cerem celor șase state membre să adopte o abordare diferită la frontieră, să nu mai blocheze camioanele, deoarece dorim ca pe piața noastră internă să existe o liberă circulație a mărfurilor”, a adăugat comisarul UE. Potrivit agenţiei Ansa din Bruselles, ţările care au primit scrisoarea de rechemare de la Comisia Europeană pentru măsurile prea restrictive la frontierele interne sunt Germania, Belgia, Ungaria, Finlanda, Danemarca și Suedia.
Cele șase state membre „au la dispoziție zece zile pentru a răspunde”, în timp ce Bruxellesul „monitorizează îndeaproape” demersurile lor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Justiție, Christian Wiegand. „Sunt convins că vom găsi cât mai curând posibil soluții împreună cu cele șase state, fără a fi nevoie să apelăm măsuri legale, care pot fi lungi. Găsirea soluțiilor este în interesul tuturor”, a spus Wiegand.
Vaccinarea nu poate deveni o obligaţie în cazul călătoriilor
„Riscăm fragmentarea și perturbarea libertății de circulație și a lanțurilor de aprovizionare „, a insistat purtătorul de cuvânt, explicând că, săptămâna trecută, comisarii Reynders și Johansson au trimis deja scrisori către toate statele membre ” pentru a le reaminti că au convenit asupra unei abordări comune în privinţa gestionării restricțiilor privind libertatea de mișcare”.
Numai că luni, Comisia Europeană a trimis șase scrisori îngrijorătoare pentru cele șase state membre, care „aplică în prezent măsuri mai stricte decât cele prevăzute de recomandări, în special la intrarea și ieșirea din țară”. „Scrisorile – a subliniat Wiegand – amintesc de necesitatea ca restricțiile de liberă circulație să fie proporționale și nediscriminatorii. Statele sunt îndemnate şi ele să își apropie regulile de recomandările Consiliului”.
În ceea ce priveşte certificatul de vaccinare „dorim o abordare digitală europeană pentru uz medical. În lunile următoare vom vedea dacă va exista posibilitatea utilizării acesteia şi în alte scopuri, cum ar fi călătoria. Însă vaccinarea nu poate deveni o obligație în caz de călătorie ”, a explicat Reynders. „Chiar și cei care nu au fost supuși imunizării trebuie să poată continua să se deplaseze folosind teste și perioade de carantină.”, a adăugat acesta.