Comisia Europeană susţine că preţul cărnii de porc s-a stabilizat în ianuarie

Comisia Europeană susţine că a oprit tendinţa de scădere a preţului cărnii de porc în luna ianuarie, graţie succesului unei măsuri de urgenţă decisă de miniştrii Agriculturii din cele 28 de state membre, informează AFP.

'Declinul preţurilor de la sfârşitul lui 2015 a fost frânat iar o uşoară creştere a preţurilor a fost constatată în ultimele săptămâni', a declarat pentru AFP o sursă din interiorul Comisiei. Potrivit acesteia, preţul cărnii de porc a crescut cu 1% în prima jumătate a lunii ianuarie. 

Executivul comunitar susţine că această stopare este o dovadă a succesului înregistrat de programul de stocare în regim privat a cărnii de porc, o măsură de ajutor introdusă la data de 4 ianuarie 'cu rezultate pozitive'. 

Anunţată încă din luna noiembrie, măsura a permis retragerea de pe piaţă a aproximativ 90.000 de tone carne şi produse din carne de porc, care au fost stocate pentru o perioadă de cinci luni, a precizat o sursă din apropierea acestui dosar. Este vorba de o cantitate echivalentă cu 4,5% din carnea de porc procesată lunar la nivelul Uniunii Europene. Comparativ, un program identic lansat în luna martie 2015 a fost considerat un eşec, în condiţiile în care au fost stocate doar 60.000 de tone de carne şi produse din carne de porc pentru o perioadă de două luni. 

Un număr de patru state membre au participat masiv la programul de stocarea în regim privat a cărnii de porc: Germania, Spania, Danemarca şi Olanda. În schimb, în Franţa s-a înregistrat un grad de participare redus, chiar dacă crescătorii francezi de porcine înregistrează dificultăţi. 

Stocarea în regim privat a cărnii de porc face parte din măsurile anunţat la sfârşitul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor europeni ai Agriculturii din data de 7 septembrie 2015, când a fost adoptat un pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro pentru a răspunde la criza prin care trece în prezent sectorul agricol. 

AGERPRES