Comisia Europeană tocmai a aprobat un ajutor pentru companiile din sectorul cultural independent

Totodată, schema respectivă prevede și acordarea de granturi nerambursabile companiilor din domeniu, pentru a le furniza lichiditatea necesară funcționării, precum plata chiriei, a utilităților și a unei părți din salarii.

Amintim că ajutorul aprobat recent de Comisia Europeană vine în contextul în care sectorul cultural independent a fost unul dintre cele mai afectate de restricțiile anti-COVID.

Speranță pentru organizarea evenimentelor în România!

Amintim că, anterior acestui anunț, Ministerul Culturii a informat că, în urma celor patru evenimente culturale pilot organizate la București și Cluj-Napoca, un singur participant s-a infectat cu Sars-Cov-2. La evenimentele respective au participat 1.300 de persoane deja vaccinate, trecute prin boală sau cu un test negativ.

Potrivit informațiilor oferite de către autorități, evenimentele respective au avut loc în perioada 14-16 mai. Persoana infectată cu COVID-19 este din Cluj și a primit rezultatul la opt zile după concertul organizat la Opera Națională din Cluj. Trei dintre evenimentele-pilot au avut loc la interior și unul la exterior. În acest context, epidemiologii au explicat că acest lucru poate însemna şi că spectatorul s-a infectat în altă parte.

Organizarea acestor evenimente-pilot în domeniul cultural a fost aprobată prin decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), cu respectarea limitei de ocupare a 70% din spațiu. Pe parcursul monitorizării, fiecare participant a fost rugat să evite zonele aglomerate, dar și interacțiunile cu persoane necunoscute.

Trebuie menționat că spectatorii au participat la piese de teatru și concerte de operă, la Opera Națională și Teatrul Național din București și, respectiv, la Opera din Cluj-Napoca.

Totodată, experimentul este considerat un succes și oferă speranța organizării mai multor evenimente sportive și culturale cu participare mare a publicului. Astfel, reprezentanții Ministerului Culturii recomandă ca organizatorii de evenimente să aibă mai multe puncte de testare, ori participanții să vină cu testele deja efectuate.