Colegiul Comisarilor, care este format din miniștrii Uniunii Europene, s-a reunit la această oră la Bruxelles pentru a adopta un ultim raport MCV, pozitiv de această dată.
Aceleași surse din cadrul Comisiei Europene au precizat repararea Legilor Justiției a fost un pas extrem de important pe care l-a făcut România.
Totodată, România va intra sub mecanismul „Rule of law”, mecanismul implementat recent de Uniunea Europeană, prin care se monitorizează respectarea Statului de drept în toate statele membre, potrivit EuropaFM.
S-au modificat Legile Justiției
Sâmbătă, pe data de 19 noiembrie, senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunțat, după ce Comisia de la Veneția a dat undă verde pe Legile Justiției, că „pasul firesc următor” este închiderea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).
Acesta a anunțat că după 15 ani, Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) din România s-ar putea închide, din moment ce Comisia de la Veneția a dat undă verde pe Legile Justiției.
„Mă bucur că în opinia Comisiei de la Veneția se apreciază pozitiv că aceste legi sunt rezultatul unui proces consistent de dezbatere și consultare într-o manieră transparentă, cu toate grupurile parlamentare și cu actorii implicați și relevanți. De asemenea, este de apreciat că aceste 3 legi garantează autonomia și nu afectează atribuțiile și structura DNA, precum și faptul că nu se pot manifesta interferențe politice în selecția procurorilor anticorupție.
Concluzia conform căreia opinia menționează că în ansamblul lor aceste legi duc sistemul judiciar în direcția corectă, este rezultatul activității extrem de intense desfășurate în cadrul Comisiei Speciale stabilite în Parlament. Astfel, doresc să mulțumesc colegilor parlamentari care au înțeles importanța participării la elaborarea acestor legi în acord cu cele mai bune practici din UE.
După 15 ani, pasul firesc următor este închiderea MCV. Nu mai există nici un fel de motiv, de nici un fel, ca România să aibă o dublă monitorizare, prin acest mecanism și prin cel valabil pentru toate statele UE: rule-of-law!”, a declarat, sâmbătă, Robert Cazanciuc.
Ce este MCV-ul?
La data de 1 ianuarie 2007, atunci când România și Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană, Guvernul de la București și Guvernul de la Sofia mai aveau încă probleme în legătură cu nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată.
Comisia Europeană a instituit din acest motiv Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme.
Comisia Europeană continuă să evalueze evoluția României și a Bulgariei după aderarea la UE pentru a le ajuta să-și dezvolte și să-și eficientizeze sistemele administrative și judiciare, astfel încât să-și poată îndeplini obligațiile care vin odată cu statutul de membru al UE și să poată asigura aplicarea corectă a legislației, politicilor și programelor europene, scrie pe site-ul oficial al Comisiei Europene.