Potrivit comunicatului de presă al Executivului European, scopul este dezvoltarea asistenței medicale de urgență acordate populațiilor afectate de dezastre majore naturale sau provocate de om.
Această capacitate va deveni operațională începând cu anul 2024
Prin acest proiect, vor fi înființate trei echipe medicale de urgență de tip 2 (EMT2). Acestea vor include servicii servicii chirurgicale şi de diagnosticare, mai precizează sursa citată.
De asemenea, 17 echipe de asistenţă specializată vor oferi servicii de terapie intensivă, de tratare a arsurilor, de transportare a pacienţilor, de diagnosticare avansată, de sprijinire a mamelor şi copiilor, de reeducare, de asistenţă pentru sănătatea mintală, de tratament ortopedic, de laborator, de aprovizionare cu oxigen şi de sprijin pentru telecomunicaţii.
Această capacitate rescEU va deveni operațională treptat, începând din 2024, permițând răspunderea la o gamă largă de scenarii de dezastre.
În comunicat se arată, de asemenea, că echipele vor putea funcţiona în mod autonom şi vor putea sprijini instituţiile naţionale de asistenţă medicală existente atunci când acestea nu sunt în măsură să facă faţă unei anumite situaţii de urgenţă.
Această nouă structură va completa rolul esenţial pe care îl joacă deja cele 15 echipe medicale de urgenţă puse la dispoziţie de statele membre şi de statele participante la Rezerva europeană de protecţie civilă în contextul răspunsului în caz de urgenţă.
Statele UE au cheltuit aproape 335 de miliarde de euro pe ajutoarele de stat în 2021
Comisia Europeană a publicat luni tabloul de bord din 2022 privind ajutoarele de stat, care se referă la cheltuielile aferente ajutoarelor de stat în 2021, document care arată contribuţia importantă a politicii privind ajutoarele de stat, care le-a permis statelor membre să sprijine în continuare întreprinderile în contextul economic dificil generat de pandemia de COVID-19, menţinând, în acelaşi timp, condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa unică.
Potrivit Executivului comunitar, în 2021, statele membre au cheltuit aproximativ 335 de miliarde de euro în cadrul măsurilor de ajutor de stat pentru toate obiectivele, cu excepţia celor pentru căile ferate şi serviciile de interes economic general. Rezultatele arată că aproximativ 57% din acest sprijin (aproximativ 191 de miliarde euro) a ajutat întreprinderile grav afectate de pandemia de COVID-19 să rămână viabile.
„Tabloul de bord privind ajutoarele de stat publicat astăzi arată că, şi în 2021, statele membre au continuat să mobilizeze un volum masiv de sprijin pentru a menţine pe linia de plutire întreprinderile puternic afectate de criza provocată de pandemie. Din aceste date reiese că măsurile temporare adoptate au fost proporţionale şi necesare, în concordanţă cu prejudiciul economic suferit în timpul crizei”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Raportul Executivului comunitar arată că statele membre au alocat 334,54 miliarde euro, aproximativ 2,3% din PIB-ul lor combinat pe 2021, către ajutoare de stat pentru toate obiectivele, cu excepţia ajutoarelor pentru căile ferate şi serviciile de interes economic general. Cheltuielile totale pentru măsurile legate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19 au ajuns la 190,65 miliarde euro (aproximativ 57% din totalul cheltuielilor destinate ajutoarelor de stat), în timp ce sprijinul public pentru alte măsuri nelegate de pandemia de COVID-19 a fost de 143,89 miliarde euro (aproximativ 43% din totalul cheltuielilor).