"Am cerut Comisiei să facă o analiză economică şi financiară a impactului financiar pe care criza refugiaţilor îl poate avea", a declarat ministrul de finanţe luxemburghez, Pierre Gramegna, la sfârşitul unei întâlniri cu omologii săi europeni. 

Această cerere a fost făcută în timp ce unele state membre sunt reticente să participe la un proiect al Comisiei Europene de a repartiza 160.000 de refugiaţi ajunşi în Europa prin ţări cu frontiere copleşite de afluxul lor, Ungaria, Italia şi Grecia, notează France Presse. 

"Preşedinţia luxemburgheză a invitat Comisia să facă o analiză pentru a evalua dacă criza refugiaţilor poate fi considerată o circumstanţă extraordinară în cadrul regulilor pactului de stabilitate şi creştere", a adăugat el. 

"Comisia este gardianul tratatelor şi întotdeauna va aplica regulile pactului de stabilitate şi creştere la toate statele membre într-un mod consistent, luând în considerare toţi factorii", a declarat la rândul său comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici. 

"Aceasta se va face în timp util", a adăugat el. Unele ţări europene ar dori o relaxare a regulilor bugetare pentru a se implica în criza migranţilor, precum Austria, Italia şi Irlanda. 

Banca Europeană de Investiţii a indicat de asemenea că este gata să ofere ajutor în depăşirea crizei refugiaţilor. "BEI a fost în trecut flexibilă şi a furnizat ajutor de urgenţă în caz de catastrofe naturale. Putem şi trebuie să facem acest lucru de asemenea pentru criza umanitară actuală", a declarat preşedintele ei Werner Hoyer.

AGERPRES