Joi, 8 octombrie, Comisia Europeană a semnat un contract-cadru cu compania farmaceutică Gilead din Statele Unite. Se va aciziționa Remdesivir, comercializat sub brandul Veklury. Achiziţia se va realiza în numele tuturor statelor membre UE, precizează Comisia. Tratamentul va ajuta medicii să îngrijească aproximativ jumătate de milion de persoane.
Contractul dintre instituţia europeană şi Gilead prevede și posibilitatea rezervării unei cantități suplimentare din medicamentul folosit pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Contractul-cadru negociat de către Comisia Europeană şi compania farmaceutică americană a fost semnat de statele membre al Uniunii Europene, la care se adaugă Marea Britanie şi alte şase state candidate sau potenţiale candidate la aderare (Albania, Republica Macedoniei de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo şi Bosnia-Herţegovina).
Comisia Europeană a mai încheiat un contract cu Gilead şi în luna august, când a procurat 33.380 de doze de Veklury, care au fost deja distribuite în ţările membre UE şi în Marea Britanie. Noul contract-cadru încheiat între cele două părţi va asigura un stoc neîntrerupt din acest medicament pentru ţările europene care vor decide să îl cumpere, mai transmite Comisia Europeană.
Nelu Tătaru: Remdesivir nu este un panaceu universal
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi că în depozite mai există 4.000 de doze de Remdesivir, folosit în terapia contra COVID-19, dar că acest medicament nu este “un panaceu universal”, în condiţiile în care nu există un tratament specific pentru noul coronavirus.
“De la începutul lunii iulie noi am folosit în terapia cu Remdesivir 11.820 de flacoane. În acest moment în depozite avem 4.000 de flacoane. Acest tratament cu Remdesivir este un tratament care face parte din protocol. Se adaugă la cel cu Hidroxiclorochină sau Kaletra, la diferite cazuri selectate, în anumite criterii pe care medicul curant le acceptă pentru pacientul respectiv.
Noi trebuie să ştim că este un tratament care se dă pentru cinci zile (…), dar nu trebuie să îl vedem ca pe un panaceu universal. Nu avem un tratament specific pentru SARS-CoV-2. Avem combinaţii de medicamente, pe care le folosim în anumite etape”, a declarat Nelu Tătaru pentru postul public de televizune.