Comisia Europeană va extinde sistemul de plafonare a preţului gazelor la toate centrele sale de tranzacţionare din Uniunea Europeană, începând cu luna mai, pentru a preveni potenţialele distorsiuni ale pieţelor energetice europene.
Ţările UE au convenit asupra plafonului în decembrie, după discuţii îndelungate privind temperarea preţurilor gazelor, care au atins niveluri record după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa după invazia sa din Ucraina.
Momentul în care este declanșat plafonul
Deocamdată, plafonul este declanşat dacă preţurile depăşesc 180 de euro (196 dolari) pe megawatt oră timp de trei zile, pentru contratele TTF pe termen de o lună de la hubul de gaze al Olandei, a arătat Reuters.
Preţul TTF trebuie să fie, de asemenea, cu 35 de euro/MWh mai mare decât un preţ de referinţă bazat pe evaluările existente ale preţului gazelor naturale lichefiate (GNL) pentru trei zile, ca să declanşeze plafonul. Derivatele TTF reprezintă mai mult de 90% din derivatele pentru gaze naturale tranzacţionate pe pieţele reglementate din Uniunea Europeană.
Comisia Europeană a declarat că ”mecanismul său de corecţie a pieţei” se va extinde şi la instrumentele derivate legate de tranzacţionarea în toate celelalte huburi din UE ,de la 1 mai. E
Scut împotriva preţurilor ridicate şi volatile ale gazelor
Executivul UE a spus că această măsură va oferi un scut şi mai larg împotriva preţurilor ridicate şi volatile ale gazelor şi va ajuta la evitarea potenţialelor distorsiuni din aplicarea acesteia exclusiv derivatelor TTF.
Dacă ar fi declanşat plafonul, tranzacţiile nu ar fi permise pe contractele TTF pe termen de o lună, trei luni şi un an la un preţ cu mai mult de 35 de euro/MWh peste preţul de referinţă al GNL, care este în prezent stabilit la 39,09 euro/MWh.
Mecanismul plafonului, aplicabil până în ianuarie 2024
Acest lucru limitează preţul la care poate fi tranzacţionat gazul, dar plafonul poate fluctua odată cu preţurile globale ale GNL, un sistem conceput pentru a se asigura că ţările UE pot licita în continuare pentru gaze pe pieţele globale. Contractul TTF pe termen de o lună a atins un record de 343 de euro în august, dar se tranzacţiona vineri la 45,70 euro/MWh, au arătat datele Refinitiv Eikon.
Mecanismul plafonului este conceput pentru a fi temporar, aplicabil până în ianuarie 2024.
Subiectul plafonării preţului gazelor naturale a provocat mult timp diviziuni în rândul statelor membre UE, în contextul în care acestea au căutat modalităţi pentru a combate criza energetică care a provocat o inflaţie record şi a ameninţat să arunce blocul comunitar în recesiune.