România se numără printre țările care risipește aproximativ cinci milioane de tone de alimente anual. Astfel, în următorii trei ani, autoritățile române trebuie să impună măsuri care să limiteze cu 30% cantitatea de mâncare aruncată. Conform raportărilor Comisiei Europene, România figurează cu cinci milioane de tone de alimente risipite anual, în contextul în care autoritățile au amintit doar de jumătate din această cantitate.
Spre exemplu, Ministerul Agriculturii a raportat acum câteva luni 2,5 milioane de tone de deșeuri alimentare generate la nivel național. Pentru a combate fenomenul care provoacă anual pierderi de 150 de miliarde de euro întregii Uniuni Eorpene, Comisia Europeană a stabilit, pentru prima dată, norme clare de reducere a risipei alimentare.
Creșterea prețurilor la alimente a afectat puterea de cumpărare
„Până în 2025 trebuie să reducem risipa alimentară cu 30%, iar până în 2030, până la 50% din alimentele pe care le aruncăm să fie salvate. Aceste ținte trebuie să se regăsească în planurile naționale strategice pe care statele membre trebuie să le adopte dacă vor să beneficieze de fondurile europene pentru agricultură.”, a afirmat eurodeputatul Alin Mituța, membru în Comisia de Agricultură. Creșterea prețurilor la alimente din ultima perioadă a afectat într-o foarte mare măsură puterea de cumpărare.
Mai multe magazine și/sau restaurante din România își calculează rațional stocurile, dar, chiar și așa, foarte multă mâncare tot ajunge să fie aruncată la gunoi. De altfel, fiecare comerciant este obligat să raporteze Autorității Sanitar Veterinare câtă mâncare, care nu mai poate fi consumată, rămâne la sfârșitul fiecărei luni. De exemplu, o unitate comercială poate arunca lunar și câteva sute de kilograme mâncare.
„În ultima perioadă se observă o scădere a cantităților care fac obiectul retragerii de pe piață. Se văd nevoiți pe bună dreptate să își regleze anumite costuri și implicit anumite cantități care sunt puse pe piață”., a afirmat Ioan Oleleu, președintele ANSVSA.
Un român aruncă anual alimente în valoare de 5.000 de lei
Datele recente au arătat că un român aruncă la gunoi, în medie, alimente în valoare de 5.000 de lei pe an. La nivelul Comisei Europene se discută inclusiv de eliminarea expresiei „a se consuma de preferință până la data de”, de pe etichete.
Potrivit oficialilor europeni, eticheta respectivă induce consumatorii în eroare și, deși aceste produse pot fi consumate și după data trecută de pe ambalaj, mulți consumatori le aruncă la gunoi. În consecință, este posibil ca etichetele să conțină doar expresiile „expiră la data de” ori „a se consuma până la data de”, care indică dat precisă până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranţă.