Comisia Europeană va prezenta marți o propunere privind un mecanism de plafonare a prețurilor la gaze, a declarat luni ministrul Industriei și Comerțului din Republica Cehă, Jozef Sikela, care deține președinția rotativă a UE.
Potrivit unui proiect, consultat de Reuters, Comisia urmează să propună un plafon „dinamic” de ultimă instanță pentru prețul gazelor naturale în Uniunea Europeană și limite obligatorii privind gradul în care prețurile tranzacționate pot fluctua într-o singură zi.
Comisia Europeană vrea să plafoneze prețurile la gaze
Comisia recomandă potențiale intervenții asupra prețului olandez al mecanismului de transfer de titluri (TTF), utilizat pe scară largă în Europa pentru contracte și operațiuni de acoperire împotriva riscurilor.
Măsurile nu ar trebui să afecteze securitatea aprovizionării, nici să ducă la o creștere a consumului de gaze și nici să afecteze funcționarea ordonată a piețelor de produse derivate din energie, se arată în proiect.
Guvernele UE ar trebui să fie de acord cu aceste măsuri de plafonare, iar durata acestora nu ar depăși trei luni.
Propunerea este departe de plafonarea prețului la gaz la nivelul întregii UE, solicitată de 15 țări UE, dar căreia i se opun alte țări, precum Germania, Austria și Țările de Jos, care susțin că plafonarea ar putea duce la o penurie de gaz și nu ar stimula economisirea energiei.
Şefii de stat şi de guvern din UE vor discuta criza energetică la summitul lor de la Bruxelles, din 20 – 21 octombrie. Chiar dacă este posibil ca liderii europeni să sprijine măsuri destinate consolidării rezilienţei UE şi o mai bună poziţie în negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze, un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor este îndoielnic, susţin analiştii.
Acord între Cehia și Germania
Totodată, Jozef Sikela a anunţat că Republica Cehia şi Germania sunt aproape de a ajunge la un acord privind împărţirea gazelor în caz de urgenţă, în condiţiile în care ţările încearcă să-şi sporească securitatea energetică, în contextul reducerii livrărilor de gaze ruseşti.
„Cred că am realizat progrese semnificative în această problemă şi vom ajunge curând la un acord”, a afirmat Sikela, la o conferinţă de presă comună cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck.