Uniunea Europeană a impus pe data de 2 mai restricții până pe 5 iunie asupra importurilor de importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, cu scopul de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.
Embargoul privind cerealele ucrainene, prelungit până pe 15 septembrie
Potrivit executivului comunitar, în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar.
Anterior, Comisia a transmis că ar putea extinde restricţiile asupra importurilor de cereale din Ucraina şi dincolo de 5 iunie, dacă situaţia excepţională va continua.
„Am primit de la Comisia Europeană un draft al unei noi reglementări care interzice importurile a patru produse în cele cinci ţări. Data prevăzută în draft este 15 septembrie”, a scris ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, pe pagina sa de Twitter. „Acesta este doar un draft, dar eu sper că va intra în vigoare începând de mâine”, a adăugat acesta.
Planul B al Ucrainei
Ucraina se gândeşte la posibilitatea ca acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră să eşueze, aşa că şi-a făcut şi un plan de rezervă.
În cazul în care Rusia se retrage din actualul acord, Ucraina este pregătită să exporte cerealele ca parte a unui „plan B”, fără sprijinul Rusiei, afirmă Mikola Solski, minstrul Agriculturii de la Kiev.
Rusia a blocat deja utilizarea principalului port ucrainean de la Marea Neagră, Pivdenni, chiar dacă acordul privind exportul de cereale este în prezent în vigoare, subliniază demnitarul ucrainean.
La Pivdenni, ruşii permit unei singure nave pe zi să plece şi să exporte alimentele din Ucraina către alte ţări de pe glob, prin intermediul Mării Negre.
De cealaltă parte, Moscova transmite că va da voie mai multor nave să treacă, însă numai dacă toate părţile implicate în acest acord vor cădea la o înţelegere privind deblocarea tranzitului de amoniac rusesc pentru export printr-o conductă ce traversează teritoriul ucrainean până la Pivdenni.
„Ultimele acţiuni care au loc acolo în cursul zilei de ieri, alaltăieri, astăzi, spun mai mult despre faptul că, de fapt, doar din punct de vedere legal pare că acest coridor funcţionează, dar în realitate nu se întâmplă mare lucru acolo. (…)
Nu aşa funcţionează şi atunci vom fi pregătiţi pentru un plan B, care depinde de noi, depinde de ONU. Nu cred că vom sta cu mâinile în sân dacă va continua aşa în viitorul apropiat”, a declarat ministrul Agriculturii din Ucraina, citat de Reuters.