După mai multe confruntări între autoritățile de la Kiev și cele de la București cu privire la lucrările pe canalul Bîstroe, Comisia Europeană a anunțat că va efectua un raport în acest sens. Acesta va fi gata în 10 zile.
Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunțat că experți ai Comisiei Europene vor verifica situația cu privire la canalul Bîstroe. Raportul va fi efectuat în cel mult 10 zile.
O echipă de inspectori ai Comisiei Europene se va deplasa pe canalul Bîstroe
Adina Vălean a anunțat că, începând cu data de 1 martie, o echipă de inspectori de la Comisia Europeană va efectua o vizită pe canalul Bîstroe pentru a face verificări în legătură cu lucrările de dragare demarate de partea ucraineană.
„Miercuri, 1 martie, o echipă a Directoratului de Transport a Comisiei Europene va face un tur al tuturor porturilor ucrainene. I-am mărit mandatul, dincolo de evaluarea a ceea ce se întâmplă în porturi (…) pentru evaluarea lucrărilor care se fac în suplimentarea referitoare la Canalul Bîstroe.
Vom avea rezultatul acestui raport destul de curând, vorbim de o săptămână, maxim 10 zile, astfel încât lucrurile să fie oficiale”, a spus Adina Vălean pentru Antena 3.
Ucraina și România poartă discuții
În paralel cu inspecția Directoratului de Transporturi al Comisiei Europene, între România și Ucraina vor continua discuțiile cu privire la canalul Bîstroe.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că se așteaptă acordul Ucrainei, pentru ca inspectorii de la Administrația Dunării de Jos să poată efectua o vizită pe canalul Bîstroe.
„Sigur că vom primi și acordul Ucrainei de a intra pe canalul Bîstroe cu navele domnului ministru Grindeanu, care pot verifica adâncimea de pe canal, și ne vor oferi toate detaliile de care avem nevoie pentru a lămuri această situație”, a declarat ministrul Mediului.
Mesajele din PSD și PNL cu privire la scandalul de pe Bîstroe
Recent, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat cu privire la acest subiect, precizând că „nu e bine să ne ambalăm”.
„Nu e bine să ne ambalăm fără să știm despre ce vorbim aici. Multe declarații făcute în ultimele zile sunt și nepotrivite și neproductive”, a spus Klaus Iohannis.
La rândul lui, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că ar fi bine ca politicienii să nu transforme acest subiect „într-unul politic”. Cei mai vocali au fost însă politicienii de la PSD, respectiv Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu.
„Oamenii așteaptă de la noi să avem o reacție, nu să ne ascundem și să ne facem că e, așa, o nebuloasă”, a spus Ciolacu, în timp ce Grindeanu a vorbit clar de o activitate de dragare pe acest canal.
„Este clar o dragare în adâncime. Inclusiv pentru lucrările de întreținere trebuie să notifici statul vecin. Lucru care nu s-a întâmplat”, a spus Grindeanu.