Comisia Europeană va anunţa în zilele următoare noi reguli cu privire la industria de ambalaje, de la capsulele de cafea şi până la sticlele din plastic de unică folosinţă. Măsura a afost luată cu scopul de a reduce cantitatea de deşeuri generată, a relatat Bloomberg.
O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale
Noile reglementări propuse de către Comisia Europeană vizează creşterea sustenabilităţii ambalajelor, una dintre principalele utilizări ale plasticului şi hârtiei, potrivit unui document de lucru consultat de sursa citată. Ţările şi firmele din Uniunea Europeană vor trebui să țină cont de faptul că ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai uşor sau sunt biodegradabile.
„O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid în ultimii ani decât venitul naţional brut, ceea ce a condus la creşterea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, precum şi la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate şi la poluare.”, se precizează în documentul de lucru al Comisiei Europene consultat de sursa menționată anterior.
Noile măsuri urmează să fie adopatate săptămâna curentă, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului
Noile modificări ar urma să aibă ramificaţii de-a lungul mai multor sectoare tangențiale, cum ar fi producţia de alimente şi fabricaţia produselor chimice. În Uniunea Europeană aproximativ 40% din cantitatea de plastic şi jumătate din cea de hârtie sunt utilizate la ambalaje, iar designul acestora îngreunează de multe ori procesul de reutilizare sau reciclare. Măsurile propuse ar urma să acopere o gamă largă de la abţibildurile de pe mere şi până la pungile de unică folosinţă.
Astfel, companiilor din zona UE li se va cere să folosească cât mai puţine ambalaje, în timp ce statele membre vor trebui să se asigure că 65% din totalul deşeurilor de ambalaje sunt reciclate până la sfârșitul anului 2025. Potrivit sursei citate, noile reguli ar urma să fie adoptate, miercuri, 30 noiembrie, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.