Fondul de Solidaritate al UE (FSUE) este un ajutor financiar nerambursabil proiectat special pentru situații de urgență. Cu ajutorul acestei sume, cele 19 țări vor reuși să acopere o parte din cheltuielile publice declanșate de criza sanitară. Așadar, Comisia Europeană a finalizat deja plățile pentru cele 17 state membre și alte 3 țări din afara spațiului european.
Din banii Fondului de Solidaritate se vor deconta mai multe tipuri de servicii și produse de care s-a făcut uz exclusiv în condițiile date de pandemia de Covid. Astfel, asistența medicală, costurile achiziționării și efectuării vaccinurilor, diferitele dispozitive medicale, tot ce ține de monitorizarea și prevenția bolii sunt direcțiile în care vor pleca banii europeni.
Comisarul European pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira a subliniat faptul că deși este un moment de cumpănă, ”Uniunea Europeană a fost unită în fața pandemiei de coronavirus și a făcut dovada solidarității într-un moment dificil. FSUE este un simbol clar în acest sens, oferind o mână de ajutor țărilor pentru a face față urgenței sanitare fără precedent, atât statelor membre ale UE, cât și țărilor aflate în proces de aderare la Uniune”
Cât despre țările care au fost susținute de acest program și care sunt în proces de aderare la Uniunea Europeană, comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi a anunțat că: ”De la începutul pandemiei, suntem alături de partenerii noștri din Balcanii de Vest. Mă bucur că Albania, Muntenegru și Serbia au putut beneficia de sprijinul FSUE. Aceasta este încă o dovadă a angajamentului UE de a sprijini regiunea în lupta împotriva coronavirusului, oferind, acolo unde este posibil, acces la aceleași mecanisme de asistență la care au acces statele noastre membre.”
Dintre cele 3 țări beneficiare, Albania și Muntenegru au primit deja ajutorul programului FSUE încă de la finalul anului care a trecut. Serbia, în schimb așteaptă în momentul de față finalizarea tranzacționării ajutorului pentru impasul generat de criza sanitară.