În primul rând am abordat recenta propunere a Comisiei Europene de a permite statelor membre să ofere sprijin financiar cetățenilor și IMM-urilor din fondurile de coeziune care nu au fost atrase în perioada 2014-2020, transmite europarlamentarul Dan Motreanu.

România va beneficia de 2,2 miliarde de euro

Țările UE vor putea utiliza în acest sens până la 10 % din alocarea națională din fondurile de coeziune pentru perioada 2014 – 2020, ceea ce înseamnă 2,2 miliarde de euro în cazul României.

Din cele 2,2 miliarde, Romania va putea finanța trei tipuri de măsuri: compensarea prețului la energie pentru gospodăriile vulnerabile, acordarea de granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri precum și măsuri care vizează ocuparea și crearea de noi locuri de muncă. Aceste măsuri se vor aplica de la 1 ianuarie 2023.

Încă 1,5 miliarde de euro prin programul REPowerEU

În al doilea rând, am discutat despre posibilitățile de sprijin financiar prin programul REPowerEU, pe care-l vom vota în sesiunea plenară din 9 Noiembrie, mai precizează eurodeputatul PNL.

În cadrul acestui instrument, România va beneficia de aproximativ 1,4 miliarde de euro, finanțarea provenind din Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii EU ETS.

Se va institui astfel un nou capitol REPowerEU în Planul Național de Redresare și Reziliența, în care România va putea utiliza cele 1,4 miliarde euro pentru a finanța atât măsuri pentru combaterea sărăciei energetice prin scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate, dar si investiții în îmbunătățirea instalațiilor energetice, eficiența energetică a clădirilor și dezvoltarea energiei din surse regenerabile.

În cadrul REPowerEU, Comisia Europeană a propus ca orice stat membru să aibă posibilitatea de a transfera pe bază voluntară către noul capitol REPowerEU din PNRR până la 7,5 % din alocarea din fondurile de coeziune 2021-2027 și până la 12,5 % din alocarea din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală 2021-2027.

M-am abținut la votul din Comisia REGI pentru aceste propuneri, considerând ca noile crize cu care se confruntă UE necesită noi surse de finanțare si nu relocarea finanțării din politica de coeziune si cea agricolă – atât necesare pentru dezvoltarea zonelor mai puțin dezvoltate si a zonelor rurale în perioada 2021-2027, a mai transmis Dan Motreanu.