Comisia Europeană a lansat astăzi o consultare privind normele referitoare la dispozitivele inteligente, conectate – "internetul obiectelor”. Bruxelles-ul dorește să se asigure că sunt respectate drepturile persoanelor în materie de stocare și prelucrare a datelor și lansează o consultare publică, comentariile fiind așteptate până la 12 iulie 2012.
În prezent, o persoană obișnuită deține cel puțin două obiecte care sunt conectate la internet, și se preconizează că acest număr va crește la șapte până în 2015, când în lumea întreagă vor exista 25 de miliarde de dispozitive conectate fără fir. Până în 2020, numărul lor s-ar putea dubla, ajungând la 50 de miliarde.
Realizarea potențialului economic și societal enorm al IoT necesită condiții de concurență echitabile care să permită tuturor să intre în competiție pe picior de egalitate, fără gardieni și fără utilizatori ținuți sub cheie.
Pentru ca IoT să fie acceptat de societate, este necesară definirea unui cadru etic și juridic care să fie sprijinit de tehnologie și să le ofere oamenilor control și securitate. În cadrul acestei consultări, Comisia Europeană dorește să primească opinii referitoare la protejarea vieții private, la siguranță și securitate. la securitatea infrastructurii critice sprijinite de IoT, la etică, la interoperabilitate, la guvernanță și la standarde. Rezultatele consultării vor contribui la recomandarea Comisiei privind IoT, care va fi prezentată până în vara anului 2013.
În prezent, internetul oferă acces la conținut și informații prin conectarea la pagini pe internet a multor terminale, precum PC-urile, telefoanele inteligente sau televizoarele. Următoarea evoluție va face posibilă accesarea unor informații privind mediul fizic cu ajutorul unor obiecte conectate, capabile să perceapă mediul cu ajutorul unor senzori și să comunice prin intermediul unor cipuri inteligente, utilizând identificarea prin radiofrecvență (RFID), cu sau fără intervenție umană.
Există nenumărate exemple care ilustrează această evoluție a dispozitivelor conectate în rețea: cu ajutorul unor senzori integrați capabili să transmită informații, un autovehicul ar putea raporta starea diverselor sale subsisteme în vederea diagnosticării și întreținerii de la distanță; persoanele aflate în deplasare ar putea primi pe telefonul inteligent informații privind ușile și obloanele locuinței, sau chiar privind conținutul frigiderului, toate transmise de senzori din locuință; un automobil ar putea să vă îndrume spre altă rută pentru a evita un potențial ambuteiaj; dispozitivele personale ar putea transmite unui centru cele mai recente informații privind starea de sănătate a unor pacienți aflați în îngrijire medicală la distanță.